Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Könyvbemutatók

vissza
2012. szeptember 05. - Torockói képek – könyvbemutató a Minerva-házban fontosság:
„Torockó, az egykori bányaváros, alighanem a legszebb erdélyi falu” – olvasható annak a frissen megjelent könyvnek a bevezetőjében, amelynek szerzői Murádin Katalin és Murádin Jenő. Olyan hely ez, folytatódik a gondolatmenet, amelynek közelebbi párját, valamiféle hasonmását legfeljebb Tirolban, az Alpokban találjuk.
Sokan és sokféleképpen írtak már a Székelykő alatti két magyar faluról, Torockóról és Torockószentgyörgyről. Ez az újabb vállalkozás abban különbözik mindezektől, hogy nem a néprajz, a népművészet, s még csak nem is az építészet felől közelíti meg a témát, hanem a vidék képzőművészeti – rajzi-festői – megörökítését térképezi föl. A szerzők fölsorakoztatják benne a 19. század elejétől máig tartóan a Székelykő alatti táj művészi ábrázolásait.

A kezdeményezést a Torockó-program másfél évtizede tartó falukép-rehabilitációja indokolja és az a reménység, hogy Torockó a magyarországi Hollókővel együtt, talán sikeresen pályázik a Világörökség kitüntető címére. A nagyszámú színes és fehér-fekete képet tartalmazó kötet igényes kiadását és nyomdai kivitelezését az EXIT kiadó, illetve az IDEA és GLORIA nyomda vállalta.

A kötet bemutatására, vetítettképes előadás keretében szeptember 5-én, szerdán délután 5 órakor kerül sor a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében (Jókai/Napoca utca 16. szám)
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 07:35 | 03 Septembrie, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

Akik szívükön viselik Torockót...
Igazi kultúrtörténeti csemegét mutatak be ma délután a Minerva-házban: A Székelykő alatt – Torockó és környéken a képzőművészetben című, szemet gyönyörködtető kötet a Murádin Jenő–Murádi Katalin szerzőpáros munkáját és elkötelezettségét dicséri.

A kiadvány szándéka, hogy ezúttal – némiképp eltekintve a környék építészi-néprajzi jellegzetességeitől – azokat a képzőművészeti alkotásokat vegye számba, amelyeket ez a páratlan szépségű táj ihletett.

A bemutató stílusos meglepetéssel zárult: a kötet borítóján szereplő egykori ház tulajdonosának szépunokája, a torockói Duló Renáta mutatta be a pompás fiatallány-viseletet.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:17 | 05 Septembrie, 2012

2012. szeptember 07. - Torockó és környéke képben és színben

Varázslatos tájakra látogathattak el – esetünkben leginkább képben és hangban – mindazok, akik részt vettek A Székelykő alatt – Torockó és környéke a képzőművészetben című igényes kötet bemutatóján szeptember 6-án délután, a Minerva-házban. A könyvet Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke méltatta, a szerzőkkel és a kiadás körül bábáskodókkal Köllő Katalin beszélgetett, meglepetésként pedig Duló Renáta gyönyörű torockói népviseletet mutatott be.

A Murádin Jenő–Murádin Katalin szerzőpárosnak nem ez az első közös munkája, hiszen a műépítész Murádin Katalin rendszeresen segítette művészettörténész férje munkáját helyszíni rajzokkal, fényképekkel. Ezúttal azonban egyenrangú szerzőkként jegyzik a kötetet, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy összegyűjtse és közreadja – valamint egy terjedelmesebb tanulmány keretében elemezze, magyarázza – mindazokat a képzőművészeti alkotásokat, amelyek Torockóról, Torockószentgyörgyről és a környékről születtek, természetesen a teljesség igénye nélkül, de így is tekintélyes gyűjteményt téve közzé. Méltatásában Tibori Szabó Zoltán felhívta a figyelmet a kötet egyediségére, kifejtve: Torockóról az idők folyamán sokan írtak sokféle nézőpontból, kezdve Orbán Balázstól egészen Jókai Mórig, és sokan feltérképezték a környék néprajzi-építészeti értékeit, ezúttal azonban a képzőművészeti szempont kerül előtérbe. A felsorakoztatott művészek névsora tekintélyes – Szatmári Papp Károlytól Gy. Szabó Bélán át Horváth Gyöngyvérig –, a használt technikák sokasága pedig biztosítja az egyedülálló művészi élményt, hiszen a kötetben megtalálhatók a kő-, fa- vagy linóleummetszetek, ceruza- vagy tusrajzok, színezett rézkarc, akvarell, olajfestmény, pasztellek, és vegyes technikával készült alkotások. Végezetül a méltató mindazoknak ajánlotta a kötetet, akik a szívükben hordják Torockót, és kiderült, hogy igencsak sokan éreznek így. Természetesen maga a szerzőpáros is így van ezzel, amint azt Köllő Katalin kérdéseire válaszolva meg is fogalmazták.

Murádin Katalin műépítész elmondta: mintegy 15 esztendeje foglalkozik a torockói értékvédő porgrammal, amely mozgalom megújította a faluképet, és kenyeret biztosít a sovány földből alig-alig megélő település lakóinak. Említette Furu Árpád építész áldozatos munkáját, a budapesti V. kerület támogatását, az Europa Nostra plakettet, valamint azon törekvést, hogy a falu a világörökség részévé váljon, a most testvértelepüléssé lett Hollókő segítségével. Ebben kíván segítséget nyújtani a kötet is – szögezte le Murádin Katalin. A művészettörténész férj hozzátette: régóta szunnyadó témát jelentett számára nyomába eredni azoknak a képzőművészeknek, akik ezt a páratlan szépségű tájat megörökítették. A jelenlévők ízelítőt is kaphattak a képekből, vetített formában, Murádin Jenő ismertetőivel kiegészítve elevenedett meg a Székelykő és környéke, a torockószentgyörgyi vár, torockói utcarészletek, a Leánykakő, valamint a szemet gyönyörködtető népviseletek.

És hogy ez a táj mekkora erővel bír, arra ékes bizonyíték Nagy Péternek, a Gloria és Idea nyomda keretében működő Exit kiadó igazgatójának hozzáállása, aki elmondta: első pillanattól szívesen vállalta a kiadással járó munkálatokat, mert azt vallja: ha jó a téma, a szerző és a kivitelezés, akkor az eladás sem jelenthet problémát. A kötetet ezer példányban adták ki, és Kolozsvár mellett szeretnék bemutatni Torockón, Nagyenyeden, Tordán és Budapesten is. Könczey Elemér grafikus szintén a torockói táj szerelmeseként mondott igent a közös munkára, az erős vizuális világra hivatkozva: – Egy könyv szépségét a benne lévő tartalom adja meg, ilyen anyaggal pedig öröm volt dolgozni – mondta a kötet borítójának tervezője. Egyébként is hangsúlyos szerepet kapott a borító, hiszen a rajta látható ház egykori tulajdonosának, Káraki Gergelynek leszármazottai mai napig Torockón élnek, egyik szépunokája, Duló Renáta pedig (Köllő Katalin ötlete nyomán) különleges meglepetéssel kápráztatta el a bemutatón megjelenteket: beöltözött a családi örökség részét képező, színpompás fiatallány-viseletbe, és be is mutatta annak darabjait, egészen a több mint százéves csizmáig. Az ilyen módon megelevenedő hagyomány remélhetőleg sokakat arra ösztönöz majd, hogy újra és újra ellátogasson a környékre, ismerkedjen a nevezetességekkel, amihez kitűnő kiindulópontot szolgáltat a most megjelent kötet is.
SÁNDOR BOGLÁRKA ÁGNES
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:15 | 07 Septembrie, 2012

2012. szeptember 06. - Torockó és Torockószentgyörgy a képzőművészetben
Igényes, szemet gyönyörködtető és hiánypótló az a kötet, amely Torockó és Torockószentgyörgy képzőművészetre gyakorolt hatását szemlélteti a 19.század elejétől napjainkig.

Az Exit kiadó gondozásában megjelent, A Székelykő alatt című kis könyv egy szerzőpáros, Murádin Katalin és Murádin Jenő munkája.

A Székelykő alatt meghúzódó két bányásztelepülés számos alkotót megihletett - mondta Tibori Szabó Zoltán újságíró, publicista a kötet kolozsvári bemutatóján, a Minerva Ház Cs. Gyimesi Éváról elnevezett termében. – Gondoljunk csak Jókai Egy az Isten című regényére. De a most kiadott kötet igazi meglepetés, mert képzőművészeti leltárt és átfogó tanulmányt közöl olyan alkotókról és műveikről, akik ezen az egyedülálló vidéken jártak, és műveikben hazavitték ennek emlékét.

Murádin Katalin emlékeztette a hallgatóságot, hogy Torockó a magyarországi Hollókővel közösen jó eséllyel pályázik az UNESCO Világörökség cím elnyerésére. „Ez a kötet újabb érveket és értékeket sorakoztat fel amellett, hogy Torockó rászolgál a világörökségi címre" – mondta a szerző.

Murádin Jenő a címválasztást indokolta meg: mivel mindkét település egyaránt szerepel a képzőművészek alkotásaiban, a legjobb megoldásnak A Székelykő alatt bizonyult – így nem bántódik meg sem Torockó, sem Torockószentgyörgy lakossága, mondták a szerzők, akik egyébként rövidesen a két szóban forgó faluban is bemutatják a könyvet.

A legkorábbi, 1810-ből származó kép kép egy bécsi festő, Fanz von Jaschke Vállasinges pártásleány című munkája.

De találunk a kötetben Szathmári Pap Károlytól, 1840-ből származó színezett kőlenyomatot is,

és egy igazi kuriózumot, Jókai Mór A Leánykakő című rajzát, amelyet az író ittjártakor készített, az Egy az Isten című regényét előkészítő tanulmányútja során. A Leánykakő ráadásul már csak Jókai rajzán létezik, mert a kis nyomtávú vasút építésekor felrobbantották – mondta Murádin Jenő.

A kötet tartalmazza Kós Károly ismert rajzát a torockói házról, amelyet az Erdély kövei című kötetében jelent meg először, valamint a könyvkiadáshoz, díszítéshez, iparművészetben mai napig használt torockói motívumok közül is néhányat.

Könczey Elemér, aki a kötet grafikai tervét kivitelezte, elmondta: ez a munka első perctől szívügye volt, mint minden, ami Torockóval kapcsolatos.

Könczey Elemér: „Az évet a Székelykő megmászásával kell elkezdeni”

A szervezők meglepetéssel is kedveskedtek a szerzőknek és a közönségnek: több mint százéves torockói népviseletbe öltözve bemutatkozott egy „Székelykő alatt" nevelkedett fiatal lány, akinek a kötet címlapján látható ház tulajdonosa a szépapja volt.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:51 | 07 Septembrie, 2012

Lásd a(z) "Új Magyar szó" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB