Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2012. augusztus 17. - Szecesszió Kolozsváron fontosság:
11.00 óra

Városlátogatás Pál Emese művészettörténész és László Miklós fotográfus vezetésével. Gyülekező a Társaság székhelye előtt (Főtér 22.).


Megnyitó: 2012. augusztus 17., péntek, 17.00
Helyszín: Kolozsvár Társaság

A Kolozsvár Társaság néhány évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy a város egyes történeti korszakainak képét tanulmánykötetek, fotókiállítások és az ezek alapján készült albumok révén eleveníti meg az érdeklődő nagyközönség számára. A város épített örökségét bemutató igen sikeres kiállítások anyagából később albumok születtek, így jelent meg tavaly A barokk Kolozsvár, most pedig a Szecesszió Kolozsváron.

A könyvbemutató alkalmából sorra kerülő kis kiállítás ízelítőt nyújt a kötet anyagából, illetve válogatás az eredetileg 2006-ban, majd 2010-ben kiállításra került bővebb, mintegy 80 felvételt számláló anyagból.


A képeket László Miklós fotográfus jegyzi, aki több mint két évtizede foglalkozik ismeretterjesztő, műemléktörténeti és képzőművészeti jellegű kiadványok fotóanyagának készítésével, az utóbbi években a város épített örökségét bemutató több egyéni és csoportos fotótárlaton is szerepelt.
 
 
 
beirta: Horváth László - 14:57 | 01 August, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. augusztus 20. - Szecesszió Kolozsváron – könyvbemutató és kiállítás a Kolozsvár Társaságnál

Szecesszió Kolozsváron címmel mutatták be péntek délután a Kolozsvár Társaságnál a Pál Emese művészettörténész tanulmányát és László Miklós fotóit tartalmazó könyvet. Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke emlékeztette a jelenlévőket: ez a könyv egy sorozat harmadik darabja, ugyanis Reneszánsz Kolozsvár és A barokk Kolozsvár címmel már jelent meg 2011-ben két hasonló kötet. Kántor Lajostól azt is megtudtuk: egy hónap múlva egy stuttgarti kiállításon mutatják be László Miklós és Miklóssy Gyula Kolozsvárhoz kötődő fotóit egy ottani magyar rendezvényen.

Sidó Zsuzsa művészettörténész bemutatta a könyv tanulmányíróját, Pál Emese művészettörténészt. Mint kiderült, a szerző a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen doktorál az erdélyi örmények egyházi művészete témakörben, illetve több írást publikált már az erdélyi örményekről és a XIX. századi oltárokról. László Miklósról megjegyezte: 1971 óta fotózik, és 1989 óta a Romániai Fotóművészek Egyesületének tagja; fotóit több, Kolozsvárhoz kötődő könyvben megtalálhatjuk.

– A kolozsvári szecesszió módszeres kutatása még várat magára. A szecesszióról ugyanis még a barokknál is kevesebbet tudunk. A Szecesszió Kolozsváron című könyv a legfontosabb kolozsvári szecessziós épületeket mutatja be, ám a teljesség igénye nélkül – magyarázta a szakember.

Pál Emese művészettörténész megjegyezte: Kolozsváron nagyon kevés az igazán szecessziós épület, mert ide akkor ért el az irányzat, amikor a város középületei már megépültek; az itt lakók közül pedig elenyésző volt azok száma, akik rendelkeztek egy szecessziós palota vagy bérház megépítéséhez szükséges pénzzel.

László Miklóstól megtudtuk: 2006-tól kezdett el szecessziós épületeket fotózni, ennek eredményét akkor egy fotókiállítás örökítette meg. 2010-ben a Kolozsvár Társaság újra ki akarta állítani azt a régebbi anyagot, ám László Miklós új fotókkal jelentkezett. – A fent említett könyvben megjelent és a Kolozsvár Társaságnál ez alkalommal bemutatott fotókiállítás egy harmada új anyag – pontosított László Miklós, aki azt is megígérte, hogy a szecesszióról szóló legközelebbi kiállítására is új fotókkal jelentkezik.

Összegzésképpen Sidó Zsuzsa megjegyezte: a könyv célja a szecesszió ismertebbé tétele. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a városunkban zajló esztelen építkezés veszélyezteti a szecessziós épületek sorsát, amelyek állaga egyre romlik, és a nem megfelelő módon végzett javítások óriási kárt tehetnek bennük.
NAGY-HINTÓS DIANA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:45 | 22 August, 2012

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB