Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Szabók bástyája

vissza
2012. augusztus 15. - Kolozsvári ablakok és ablakrészletek fontosság:
Megnyitó: 2012. augusztus 15., szerda, 17.00
Helyszín: Szabók Bástyája

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság fotópályázatot hirdetett, amelyre Kolozsvár területén található műemléképületek ablakait, vagy ennek részleteit ábrázoló fotók érkeztek be. Egy pályázó legtöbb 5 darab digitális fényképpel pályázhatott, kizárólag függőleges beállítású felvétellel. A kiválasztott legjobb 40 darab fényképből állt össze a kiállított anyag.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 14:50 | 01 August, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. augusztus 17. - Műemléképületek az idők sodrában

A Szabók bástyájában rendezett Kolozsvári ablakok és ablakrészletek című fotókiállítás szerdai megnyitóján, a helyi lakosság (újra)felfedezhette a város műemlék épületeinek legapróbb részleteit. A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) immár hagyományosnak tekinthető fotópályázatának idei legjobb fényképei, amellett hogy a fotóművészet nyelvén szólaltatták meg építészeti remekeinket, egyben fokozatos átalakulásukra is ráirányították a figyelmet.


Gaal György, a társaság elnöke, megnyitóbeszédében hangsúlyozta: fotópályázataiknak nem titkolt szándéka a leginkább veszélynek kitett műemlék épületek megóvása. A kor igényeit és preferenciáit szem előtt tartó építészeti trendek (ez esetben például a termopán ablakok), sokszor a finom esztétikai értéket áldozzák fel a funkcionalitás vagy gazdaságosság érdekében.

A zsűri által elbírált nyolcvan fénykép közül, negyven került kiállításra, ebből három dicséretben, három pedig díjazásban részesült. A legjobb képek kiválogatásánál – a megörökített műemlék építészeti értékétől függetlenül – kevésbé a dokumentarista jelleg, inkább a fotótechnikai megoldások számítottak. Dicséretben részesült Görög Mária Román Nemzeti Bank épülete, Szigeti Ildikó Egyetem utca 4. szám, Szabó Tamás Benkő-ház, Ferenc József út 23. című fényképe. Ami a díjakat illeti, 3. díjat kapott Essig József Romkertre néző ablak a Farkas utcában, 2. díjban részesült Tóth Klára Aranyműves ház című felvétele, és 1. díjat érdemelt ki Kalló Márta Ferenc-rendi kolostor című fotója.

A kiállítás záróakkordjaként Maksay Ádám, a KLMT alelnöke kihirdette a műemlékvédő társaság következő évi pályázatát, ami a kolozsvári műemlék épületek kovácsoltvas és bádogos munkáinak fényképezésére buzdítja a lakosságot. A pályázat pontos feltételeiről és leadási határidejéről a www.klmt.ro honlapján olvashatnak az érdeklődők.
GYŐRI TAMÁS
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:14 | 22 August, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB