Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2012. július 10. - FORRÓ ÁGNES - TÜKÖRKÉPEK fontosság:
...című képzőművészeti kiállítása nyílik meg július 10-én, kedden 18 órakor a Minerva Művelődési Egyesület kolozsvári Napoca (Jókai) utca 16. szám alatti székházának Cs. Gyimesi Éva termében. A festészeti, grafikai és kisplasztikai műveket felsorakoztató tárlatot Tibori Szabó Zoltán nyitja meg. Mindenkit szeretettel várunk.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:23 | 07 Iulie, 2012

Lásd a(z) "----- Munkáit ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. július 11. - Forró Ágnes tükörképei a Minerva-házban


Kolléganőnk, Forró Ágnes képzőművész Tükörképek című tárlata nyílt meg tegnap délután a Minerva Művelődési Egyesület Jókai utcai székházának Cs. Gyimesi Éva termében. Köllő Katalin köszöntő szavai után Újvári Ildikó, a Szabadság főszerkesztője üdvözölte a jelenlévőket és a kiállító művészt, majd Tibori Szabó Zoltán méltatta a festészeti, grafikai és kisplasztikai munkákat felvonultató alkotó tevékenységét.

– Forró Ágnes most kiállított munkái kiváló minőségűek, az anyag pedig, egészében véve, telitalálat. Meggyőz bennünket arról, hogy kiforrott művész alkotásaival állunk szemben, aki sajátos, félreismerhetetlen művészi világot teremtett; ezáltal a legtöbbet igyekszik tenni önismeretünkért: olyan műveket tár elénk, amelyekben – „tükörképekben” – saját magunkat látjuk – összegezte Tibori. A tárlat július 31-ig, hétfőtől péntekig, délelőtt 11 és délután 4 óra között látogatható.
F.Zs.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:37 | 11 Iulie, 2012

2012. július 21. - Forró Ágnes tükörképei


Az embert a dolgok láthatatlan része, oldala mindig is érdekelte. Csakhogy a dolgok mögött meghúzódó láthatatlan világba, a legtöbb embernek, az esetek zömében, cseppet sem mutatkozik könnyűnek bepillantani. Pedig valójában, valljuk be őszintén, a legtöbben erre vágyunk. Ebben igyekszik segítségünkre lenni Forró Ágnes, aki mostani kiállításának távolról sem véletlenül adta a Tükörképek címet....
TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:39 | 21 Iulie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2012. július 12. - Tükörképek, amelyekben saját magunkat fedezhetjük fel

„Az embereket mindig is foglalkoztatta a dolgok láthatatlan oldala, a mögöttük meghúzódó láthatatlan világ. Noha vágyunk arra, hogy bepillantást nyerjünk, a legtöbb ember számára, az esetek zömében nem adatik meg a lehetőség. Ebben igyekszik segítségünkre lenni Forró Ágnes” – magyarázta Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke azon a kedd délutáni tárlatmegnyitón, amelynek a Jókai/Napoca utcai Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva terme adott otthont. Forró Ágnes képzőművész a Tükörképek címet adta festészeti, grafikai és kisplasztikai munkáit felvonultató kiállításának, amelyet július végéig tekinthetnek meg az érdeklődők.
Méltatásában Tibori Szabó Zoltán emlékeztetett: Forró Ágnes a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola kerámia szakán szerzett oklevelet, az erdélyi magyar művészet legnemesebb hagyományainak elsajátításában pedig édesapja, Forró Antal festőművész volt segítségére. Illusztrációs tevékenysége a rendszerváltás utáni új magyar ábécéskönyv (Csicsó Antal: Apró ábécé) mellett a Napsugár és a Szivárvány hasábjain bontakozott ki. Első nagyobb lélegzetvételű kiállítására 1996 júniusában, a főtéri Gy. Szabó Béla Galériában került sor. – Forró Ágnes pasztelljein már akkor megjelentek azok az elemek, amelyekből azóta is építkezik, s amelyek attól kezdve művészi kifejezésmódjának elválaszthatatlan eszközeivé váltak: az omladozó ház, a régi, olykor bedeszkázott ablak, a beomlás előtti percben megörökített háztető, a régi ajtók és ablakok vasazata, majd később „a lenti és a fenti” világok, az ezeket összekötő létra, a házát mindig magával cipelő csiga és így tovább – hangsúlyozta Tibori, hozzátéve: az elmúlás fájdalma és a múlhatatlanság esélye és sóvárgása mutatkozott meg munkáiban. Erről az elmúlt tíz évben Nyugat-Európától Budapestig, s onnan Kolozsváron át Sepsiszentgyörgyig sokan megbizonyosodhattak.

Mostani munkái – amellett, hogy formában, kompozícióban és színvilágban egyaránt megújult művészeti szemléletmódról tanúskodnak – új elemeket vonultatnak fel „a régi mondanivaló hangsúlyozása érdekében”. A látható és a láthatatlan világ közötti határ élesebbé válik, „egyik a másik tükörképévé lesz, de olyan huncut módon, hogy a néző már sokszor azt sem képes megállapítani, hogy tulajdonképpen melyik is a másiknak a tükröződése”. Pasztelljeinek világát álmodja tovább a művész kerámiáiban és textíliáiban, közben pedig figyelmeztet és tanít is, hiszen megfogalmazza világnézetét, vívódásait őszintén elénk tárja, vélekedett Tibori.

Kiváló minőségűnek nevezte az alkotásokat, amelyek, mint mondta, meggyőznek bennünket arról, hogy kiforrott művész alkotásaival állunk szemben. A művek, amelyekben – „tükörképben” – saját magunkat láthatjuk, július 31-ig tekinthetők meg a Napoca/Jókai utca 16. szám alatti Minerva-ház emeletén, munkanapokon délelőtt 11 és délután 4 óra között.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:54 | 29 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB