Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2012. június 21. - Beszélgetés történelemről, politikáról, irodalomról fontosság:
A Kós Károly Akadémia szervezésében Kántor Lajos Konglomerát (Erdély) című könyvét mutatják be június 21-én, csütörtökön 18 órától a Minerva-házban. A könyvről a szerzővel Demény Péter és Markó Béla beszélget.
 
 
 
beirta: Horváth László - 06:19 | 22 Iunie, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. június 22. - Kántor Lajos kötetét mutatták be a Minervánál

Kántor Lajos Konglomerát (Erdély) című, a budapesti Kossuth Kiadó által megjelentetett kötetét ismerhették meg az érdeklődők csütörtökön délután a Minerva Művelődési Egyesület Jókai utcai székházának Cs. Gyimesi Éva termében, az egyesület és a Kós Károly Akadémia Alapítvány közös szervezésében; a szerzővel Demény Péter és Markó Béla beszélgetett.

„Minden bizonnyal alapműnek tekinthető a Konglomerát, hiszen Kántor Lajos mindannyiunk számára fontos és érzékeny kérdéseket tárgyal benne, egészen sajátos és újszerű műfajban” – hangsúlyozta bevezetőjében Markó Béla. Mint kiderült, a kötet több mint ötven évet ölel fel, szerzője pedig erdélyi személyiségek – Szilágyi Domokos, Gaál Gábor, Szabédi László – és műveik révén próbál véleményeket, érveléseket szembeállítani egymással, hogy gondolkodásra, vitára sarkallja az olvasót.
(F. ZS.)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:23 | 22 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2012. június 23. - Konglomerát – alkalom a szeminarizálásra


– Ez a kötet arról szól, amiről Erdély is, immár száz esztendeje: illúziókról, azok elvesztéséről, veszteségekről; szereplői erdélyiek: Szabédi László, Gaál Gábor, Szilágyi Domokos és maga a szerző, aki végigvezet bennünket azon az inkább pokoli, mint mennyei történeten, amely ezeket a sorsokat magába foglalja – hangsúlyozta Markó Béla csütörtökön délután, a Minerva Művelődési Egyesület Jókai utcai székházának Cs. Gyimesi Éva termében tartott könyvbemutatón, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Minerva közös rendezvényén, amelyen az érdeklődők Kántor Lajos Konglomerát (Erdély) című munkáját ismerhették meg; a szerzővel és Markó Bélával Demény Péter beszélgetett. A budapesti Kossuth Kiadó gondozásában idén megjelentetett könyv kapcsán Markó kiemelte: Kántor Lajos mindannyiunk számára fontos és érzékeny kérdéseket tárgyal benne, sajátos és újszerű műfajban. Úgy vélte, a legpontosabb műfaji meghatározást a zárójeles alcím – Erdély – hordozza, tartalmában pedig lényegesen új információkkal szolgál a kor és az irodalomtörténet ismerői számára is. – Revelációként hatott például, ahogyan Szabédi Lászlót közelebb hozza, s ismét felfedezi mindannyiunk számára – tette hozzá.

Kántor Lajos elmondta: hosszú évek gondolkodásainak eredménye a kötet; doktori értekezésében, valamint annak nyomán napvilágot látott Erdélyi sorskerék (Balassi Kiadó, 1999, Budapest) című kötetében is foglalkozott korábban Szabédi munkásságával, ugyanakkor folytatásra, kiegészítésre érdemesnek tartotta a témát. – Olyan személyeket állítottam a középpontba, akik áldozatai voltak egy történelmi folyamatnak, de alakítói is próbáltak lenni. Hogy Szabédit, Gaál Gábort és Szilágyi Domokost „össze tudjam hozni”, szükségem volt egyfajta keretként a szemináriumokra, amelyek lehetőséget biztosítottak a hármukhoz és a korhoz kapcsolódó problémák előtérbe állítására – magyarázta a szerző. Mint kiderült, az élettörténetek bemutatásán túl a „bárhol élő” magyarokhoz kíván szólni, hogy a szövegek, vélemények, érvelések szembeállításával gondolkodásra ösztönözze, vitára késztesse őket.

– Tele vagyunk hiányokkal és tévesztésekkel. Az egyik nagy tévesztésünk az erdélyi közélettel kapcsolatos, beleértve a két világháború közötti közéletet és az ötvenes évek korszakát – vélekedett a folytatásban Markó Béla, kifejtve: hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy „nincs egy nagyon komoly és fontos gondolkodás mögöttünk az időben” Erdély helyzetéről, jövőjéről, beleértve a kultúrát, az együttélést, mindent, ami erre a térségre jellemző. – Ezért kell szeminarizálnunk ezt a könyvet, a mögöttünk lévő korokat és az előttünk járók életművét egyaránt – összegezte Markó. A kötet apropóján transzszilvanizmusról, Erdély-szemléletről és erdélyiségről is beszélgettek a résztvevők az est folyamán.
F.ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:47 | 25 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

film
x
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:06 | 05 Februarie, 2013

Lásd a(z) "--- film az eseményről ----" újságban megjelent cikket itt.

film
x
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:06 | 05 Februarie, 2013

Lásd a(z) "--- film az eseményről ----" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB