Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2012. június 7-10. - A 2. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten a Kolozsvár Társaság székhelyén fontosság:
• Június 7., csütörtök:
16.00 óra: Kiállításmegnyitó: Erdélyi magyar sajtó 1918-1945. A Szentimrei Alapítvány gyűjteményének bemutatója. Tárlatvezetés: Szabó Zsolt, a Szentimrei Alapítvány elnöke
18.30 óra: Beszélgetés Benkő Samuval az erdélyi magyar könyv Kós Károly-i örökségéről. Beszélgetőtárs: Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke

• Június 8., péntek:
14.30 óra: A Széphalom Könyvműhely és a Magyar Napló kiadó és lap bemutatása. Résztvevők: Filip Tamás, Gábor Felicia, Cseke Péter
16.00 óra: Kriterion-honlap bemutató. Cseke Péter Védjegyek c. könyvének bemutatója. Résztvevők: Cseke Péter, H. Szabó Gyula
17.00 óra: Kriterion-könyvbemutató. Borcsa János: Értékkeresők – értékalkotók

• Június 9., szombat:
11.00 óra: Könyvek Kolozsvárról
15.00 óra: Kriterion-könyvbemutató. Filep Tamás Gusztáv: Aranyvonat
16.00 óra: Kiadóbemutó: a Kriza János Néprajzi Társaság

A könyvhét teljes programját a http://unnepikonyvhet.ro oldalon találják meg.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 18:29 | 06 Iunie, 2012
 

„Ezen a napon a könyvírás is menjen ki az utcára, ingujjban”. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét a Mátyás király szülőháza előtti téren
Köllő Katalin

Több résztvevővel, tavalyhoz képest gazdagabb programmal jelentkezett idén a 2011-ben újraindult Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amelynek hivatalos megnyitójára tegnap este hat órakor került sor a Mátyás király szülőháza előtti téren. A vasárnapig tartó könyvünnepen kötetbemutatók, dedikálások, vetítések, táncprodukciók, koncertek, színházi- és bábelőadások zajlanak, a gyerekek számára pedig külön programokkal készültek...
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:57 | 12 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Friss Kriterion-kötetek
Ö.I.B.

Több bemutatót is tartottak pénteken délután a Kolozsvár Társaság székhelyén, a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében. Előbb Cseke Péter Védjegyek című kötetét H. Szabó Gyula, a Kriterion igazgatója ismertette, a könyvből Albert Júlia színművész olvasott fel részleteket. A régi korok hangulatát felvillantó esszégyűjteményben olyan erdélyi magyar személyiségek portréi találhatók meg, mint Kós Károly, Makkay Sándor, Szabó T. Attila, Páskándi Géza, Jancsó Béla, Szabó Gyula stb. A szerző kifejtette, hogy a kötetben a letűnt időszak tapasztalatait mentette át a jelennek; a könyv a kommunista cenzúra kijátszásával a kor tűréshatárát, de a nemzedékek közötti szemléletkülönbséget is érzékelteti.

H. Szabó Gyula a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon egy hónapja működő online változatát mutatta be. A folyamatosan javítás és bővítés alatt álló honlapon a megjelölt szavakra kattintva új szócikkekhez juthat az érdeklődő.

Jakabffy Tamás, a Kriterion szerkesztője Borcsa János Értékkeresés – értékalkotók című könyvét ajánlotta az irodalomkritikusok figyelmébe. A kézdivásárhelyi szerző következetesen figyelemmel kíséri a hazai magyar irodalmi alkotások megjelenését, és kötetének első részében (Mesterek) olyan nagyságokkal foglalkozik, mint Beke György, Fábián Ernő, Kántor Lajos, Láng Gusztáv, Méliusz József, Kányádi Sándor stb., a másodikban (Barátok) pedig munkáik alapján kritikákat vagy átfogó írást közöl Bogdán László, Cseke Péter, Bölöni András, Markó Béla, Tompa Andrea stb. munkásságáról.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:00 | 12 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Gazdag könyvkiadás a Kriza Társaságnál
Dézsi Ildikó

A Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) tevékenységét és kiadványait ismertette szombaton délután Jakab Zsolt a társaság elnöke az Ünnepi Könyvhét keretében. A Kolozsvár Társaság székhelyén sorra került rendezvényen az idén márciusban megválasztott elnöktől megtudhattuk, hogy az általa képviselt társaság 1990-ben alakult és a néprajzzal foglalkozó szakembereket, valamint a népművelő értelmiségieket tömöríti. – A társaság elsősorban az érdekképviseletet és oktatástámogatást vállalta magára, és a kezdetektől működő kiadó is ezt hivatott szolgálni – beszélt a célokról az elnök. Hozzátette: a kiadó olyan kurzusokat jelentet meg, amelyek publikálására az egyetemnek nincs lehetősége.

– A kiadó első sorozata az Értesítő, amely a kezdetekkor inkább híreket, konferenciákról szóló beszámolókat közölt – tudtuk meg Jakab Zsolttól, aki ezt követően a KJNT évkönyvét is bemutatta, mint állandó kiadványt. A néprajzi tematikájú konferenciák szervezése, anyagainak publikálása mellett az erdélyi magyar folklór adatbázisát is megjelenteti a társaság kiadója a Kriza Könyvtár sorozatban. – A legnagyobb példányszámú kiadványunk a Kriza Könyvtár, amelynek formája mára már sokkal letisztultabb, mint a kezdetekkor – mondta az elnök hozzátéve, hogy a sorozat legújabb kötete Szőcs Levente szociológus doktori disszertációját tartalmazza. – A Lenyomatok sorozat a konferenciák anyagát, a Kriza jegyzetek sorozat pedig néprajzos egyetemi tanárok kurzusait tartalmazza – sorolta az elnök.

Jakab Zsolt beszélt a zabolai Csángó Néprajzi Múzeummal való együttműködésről, amelynek szintén több publikációt köszönhetnek, és megemlítette az Erdélyi Múzeum-Egyesülettel és a Kisebbségkutató Intézettel való közös eredményes munkát is. – Az elmúlt 22 évben 100–150 szerző kötetét publikáltuk, 600–700-ra tehető a megjelent tanulmányok, monográfiák száma – összegzett a társaság elnöke.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:01 | 12 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét – H. Szabó Gyula: Kolozsvár büszke lehet ránk
Nagy-Hintós Diana

Kolozsvárról szóló, illetve a városhoz kapcsolódó könyveket mutattak be szombaton délelőtt a Kolozsvár Társaság székházában. H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója a kis létszámú hallgatóságnak elmondta: tavaly Dávid Gyula irodalomtörténész, a Polis Kiadó igazgatójának volt az ötlete, hogy a könyvhét keretében kimondottan Kolozsvárról szóló könyveket is bemutassanak, a programpontot pedig idén is örömmel iktatták be az eseménysorozatba.


– Színes a bemutatásra kerülő könyvkínálat. Hátha büszke lesz ránk Kolozsvár, hogy ennyit írunk róla – élcelődött H. Szabó Gyula, majd rátért a legfrissebb, Kolozsvárról szóló kiadvány, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére megjelentetett Kincses Kolozsvár Kalendáriuma bemutatására, kifejtve: szerethető Kolozsvár-képet tárnak benne az olvasó elé, a régi és a mai Kolozsvárt illetően egyaránt.

Szikszai Ildikó, az Ábel Kiadó képviselője Cseh Katalin 2008-ban megjelent A virágárus bácsi című verseskötetét hozta el az eseményre. – A virágárus bácsi, közel a kilencvenhez, úgy él társadalmi életet Kolozsváron, hogy a Főtéren vidáman elbeszélget az emberekkel, nyáron még idegenvezetői teendőket is el tud látni – mondta Szikszai, majd a szerző néhány költeményét olvasta fel.

A Donát Alapítvány részéről Zsigmond Ilka angoltanár a Kolozsváros. Milyen város? című műemlékpedagógiai kiadvány első két kötetét ismertette. – Szerzőtársammal, Fórizs Enikővel együtt arra törekedtünk, hogy a gyerekeket „műemlékfogyasztóvá” neveljük – hangsúlyozta Zsigmond Ilka, majd felhívta a figyelmet arra, hogy tankönyvként is ajánlják a köteteket.

A Kriterion Könyvkiadó több, Kolozsvárhoz kötődő könyvet adott ki az elmúlt években, így például az Árkossy István festőművész és Bágyoni-Szabó István prózaíró levelezését tartalmazó Világ árnya, világ fénye című beszélgetőkönyvet, amelyben H. Szabó Gyula szerint egyfajta „elveszett paradicsomként” jelenik meg a kincses város.

Nagy István íróról fia, Nagy Károly nyugalmazott egyetemi oktató Tanúság címmel írt könyvet. – Kevesek által ismert eseményekről, mi több, kulisszatitkokról ejtek szót, amelyekről a családomtól, illetve a szűkebb rokonságtól és az ismerőseimtől értesültem – árulta el Nagy Ká­roly. Ugyancsak a Kriterion adta ki John Paget XIX. századi angol orvos erdélyi és magyarországi naplójegyzeteinek egyik kötetét. – A könyv főleg a néprajzosok számára kincsesbánya – méltatta a kiadványt H. Szabó Gyula.

Szabó Zsolt, a Művelődés folyóirat és könyvkiadó vezetője legfontosabb sikerként könyvelte el Herepei János (1891–1970) művelődéstörténész, régész műveinek sorozatát, amelynek első kötete a Farkas utcai templom XVII. századi restaurálását eleveníti fel, a második a Református Kollégium és a Farkas utca történetéről, míg a harmadik kötetben a Farkas utcai kőszínházról értekezik. Szabó Zsolt utalt még a Biró Vencel hagyatékából ránk maradt három könyvre is (A Kolozsvári Római Katolikus Gimnázium története, 1918–1940; A Báthory-Apor Szeminárium története 1579–1933; A kolozsvári Róm- Kath. Főgimnázium emlékalbuma, 1579–1929).

Dávid Gyula, a Polis Kiadó igazgatója felelevenítette: az ő kiadójuk jelentette meg legelőször Asztalos Lajos helytörténész Kolozsvár. Helynév- és településtörténeti adattár című könyvét. Ezt követően az Orbán Balázs életét bemutató Mikó Imre-könyvet (A szülőföld szerelmese), a Kós Károly levelezéseit tartalmazó Édes Idám! kötetet, továbbá Lőrinczi László Utazás a Fekete kolostorhoz, Kovács Béla 420 nap Szíriában és Veress Zoltán Füvek, fák, csillagok című könyvét ismertette.

A Stúdium Kiadó képviseletében Asztalos Lajos Kolozsvár épített kincsei, valamint Hantz-Lám Irén A templom arcai című kiadványát ajánlotta a jelenlévők figyelmébe Tőkés Erika, Hantz Lám Irén pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy utóbbi kötet Terényi Ede azon művének kottáját is tartalmazza, amelyben a kolozsvári zeneszerző városunk régi utcaneveit zenésítette meg.

A Baróton alig pár éve működő Tortoma Kiadó Gaal György Kolozsvár-kalauzának harmadik, bővített kiadásával volt jelen az eseményen. A szerző visszaemlékezett könyvének első két kiadására, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan angolul is megjelenhet mostani munkája.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:03 | 12 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB