Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2012. május 22. - VINCZEFFY LÁSZLÓ fontosság:
...Munkácsy-díjas sepsiszentgyörgyi képzőművésznek nyílik egyéni tárlata a Minerva Művelődési Egyesület Jókai/Napoca utca 16. szám alatti székhelyén, a Korunk Galéria és a Minerva szervezésében május 22-én, kedden délután 6 órától. A látogatókat és a kiállító művészt Tibori Szabó Zoltán köszönti, a tárlatot Kántor Lajos méltatja.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 09:11 | 19 Mai, 2012

Lásd a(z) "----- Munkáit ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. május 24. - Vinczeffy László tárlata nyílt meg a Minervánál

Vinczeffy László Munkácsy-díjas sepsiszentgyörgyi képzőművész egyéni kiállítása nyílt meg kedden délután a Minerva Művelődési Egyesület székházában.

A tárlatot a Korunk Galéria, a Minerva és a Kós Károly Akadémia Alapítvány szervezte, és rendhagyó, hiszen a munkák két helyszínen tekinthetők meg: az emeleti Cs. Gyimesi Éva teremben a művész festményei, az alagsori galériában pedig grafikái, szobrai kaptak helyet. – Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy az elkövetkező két hétben vendégül láthatjuk ezt a kiállítást – hangsúlyozta Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke, majd Kántor Lajost kérte fel az alkotások méltatására. Az irodalomtörténész lenyűgözőnek nevezte azt a fajta színbeli gazdagságot, amely a művész belülről fakadó, mondanivalójukban mély festményeit jellemzi. Míves játékosság és rengeteg fantázia jellemzi azokat a fából készült alkotásokat, amelyekkel megörvendezteti a kolozsváriakat, fűzte hozzá Kántor.

Vinczeffy László kiállítása munkanapokon 10 és 14 óra között tekinthető meg a Minerva székhelyén, a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt.
F.ZS.
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:46 | 26 Mai, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2012. május 26. - Kiállítás a Minervában, világszínvonalon

Manapság csak a nagyon hangos szó talál meghallgatásra. Mindenekelőtt a látványos leleplezés, a botrány. Kevésbé a felsőfokú dicséret, hiszen az valószínűleg érdekszövetségből következik, a felmagasztalásból bizonyára a szép szavak kimondója is hasznot húz. A címválasztó azonban nem kívánja exkuzálni magát – a távol maradottaknak kellene megtenniük, amiért nem tisztelték meg a jeles kiállító művészt, főképpen pedig önmagukat a május 22-én tartott tárlatnyitón. (Pótolhatják a hiányt a következő két hétben, hétköznapokon 10 és 14 óra között.)

De hát a lényegről, arról, hogy a Budapesten pár évvel ezelőtt Munkácsy-díjjal kitüntetett, Sepsiszentgyörgyön élő festőművész mivel lepte meg a kolozsvári közönséget. Ez a mostani a második kolozsvári jelentkezése, először 1978-ban mutatkozott be a Korunk Galériában. Pályakezdő ifjú festőként otthoni (atyhai és zágoni) környezetéből hozott nyers színekkel megfestett, expresszionista hatást mutató táblaképeket, öreg parasztarcokat és székely tájat. Aztán alkalma nyílt, immár a Székely Nemzeti Múzeum képtárának alkalmazottjaként, a kolozsvári főiskola pedagógia szakán szerzett tudást Bukarestben, restaurátor-iskolában továbbfejleszteni, olyan mesterekre találni, akik a fokozott mívességre ébresztették. És megkezdődött Vinczeffy pályájának új, szürrealista kompozíciókban gazdag szakasza. Ezt a festőt már lehetett hangosan dicsérni, egyre többen megtették.

Valamikor a kilencvenes évektől pedig egy minden eddiginél többet ígérő és adó, új utakat kereső, fényesen bizonyító Vinczeffy Lászlóról beszélhetünk, akit Budapesten és Bukarestben egyformán megbecsülnek (ennek bizonyítéka a Munkácsy-díj is). A Minerva emeleti, Cs. Gyimesi Éva termében és lent, a nagyszerűen kialakított pincegalériában mennyiségben és minőségben kiemelkedő festészeti, grafikai és szobrászati („tárgyi”) válogatás látható ebből az új termésből. Vinczeffyre kétségtelenül hatott Jakobovits Miklósnak az anyag(ok) lényegéig hatoló festészete, de korántsem vádolható utánzással. Gazdag fantáziára és játékosságra vallanak mind a festmények, mind a (velük rokon) nagy méretű grafikák – állítom, hogy akár bankok, akár vállalkozók irodái érdemi gazdagságot sugallnának e Vinczeffy-munkákkal falaikon! –, a fából készült színes tárgyak pedig kisebb térben is vidámítóan hatnak.

Egyelőre a Minerva termei fogadták be a Korunk Galéria Vinczeffy-tárlatát, de jöhetnének akár holnap már a licitálók. A jó művészet, a jó művész igazán megérdemelné, hogy ne csak a szakma figyeljen rá. Miért ne lehetne nálunk is „divatos” az, ami a világ más részein megállja a helyét?

KÁNTOR LAJOS
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:49 | 26 Mai, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2012. május 22. - Vinczeffy László Munkácsy-díjas egyéni kiállítása

Vinczeffy László Munkácsy-díjas sepsiszentgyörgyi képzőművész egyéni kiállítása nyílt meg ma délután a Minerva Művelődési Egyesület székhelyén – a Cs. Gyimesi Éva teremben és az alagsori galériában –, a Korunk Galéria és a Minerva szervezésében. A látogatókat és a kiállító művészt Tibori Szabó Zoltán, az egyesület elnöke köszöntötte, az alkotásokat Kántor Lajos méltatta.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:03 | 26 Mai, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.

2012. június 06. - Bolyongás a Vinczeffy-galaxisban


A hölgyeim és az uraim - HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELEI
Láttunk egy festőt – jegyezte meg annak idején, a hatvanas években, a pályakezdő Jakobovits Miklós műterméből kijövet, a sommás megfogalmazásairól ismert költő, Horváth Imre, aki csak a különleges teljesítményt méltányolta hasonló minősítéssel.....
NÉMETH JÚLIA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:09 | 06 Iunie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Vinczeffy László kiállítás Kolozsváron

Vinczeffy László sepsiszentgyörgyi, Munkácsy-díjas művész lakja be Kolozsváron, a Minerva Kulturális Egyesület székhelyének kiállítótereit, a pincétől az emeletig. A tárlatlátogatónak különleges élményben van része, hisz ha a pincében kezdi a kiállítás megtekintését, akkor nagy méretű grafikákat lát és különös szobrokat, melyek remekül elférnek egymás mellett, még akkor is, ha egymást nem egészítik ki. Az emeleten láthatók a szintén nagy méretű, meditatív festmények. Mindhárom művészeti megnyilvánulási forma beható tanulmányozása után, már felfedezhetünk közös pontokat, még ha csupán utalásszerűen is.
Pontocskák és monumentalitás

Vinczeffy László festményei az évtizedek folyamán egyre visszafogottabbakká váltak. Viszont mélyült a mondanivaló és gazdagodott a munkafolyamat technikai része. Az egykori figuratív képek nyers, világgal szembeszegülő alakjai mára a festményekről eltünedeztek, helyüket átvették a grafikák szürreális alakjai. A színvilág visszafogottá vált, a harsány kifejezési formát az árnyalatok megfontolt szórása váltotta fel.

A sima vászon helyett a hosszan kikísérletezett, tezaurált hordozó is főszerepet kap a képen. A különös elemekből összeálló alap, melyre azután a színek is felkerülnek, a látványt és a mondanivalót egyaránt hangsúlyozza, no meg a festészet határait feszegeti. A visszafogott színegyüttest megtörő vonalak és keresztek egyensúlyba helyezik az alkotást, mely, textúrája és színárnyalatai révén a monumentalitás erejével hat, még akkor is, ha a Vinczeffy Lászlóra oly jellemző pontocskák igyekeznek visszafogni ebből az erőből.
Divatjamúlt tárgyak nyernek új értelmezést

Az ősi motívumok nemcsak Vinczeffy László festményein vannak jelen, hanem a rajzokban és a szobrokban is, természetesen idomulva kifejezési módhoz, anyaghoz és mondanivalóhoz. Ezeket meghatározza formájuk, mellyel a művész olykor csak utal jelenlétükre, csupán fogódzót kínál a nézőnek a meditációhoz.

A grafikák és a fából készült szobrok egyik közös vonása lehet egy-egy modellként fellépő, különleges formával bíró tárgy. Vinczeffy László, műtermében, ilyen szereplőkkel van körülvéve, melyeknek elsődleges erénye: érdekességük. Ők válnak azután, kellő idő elteltével, a rajzok főszereplőjévé, vagy alakulnak szoborrá. Régi, divatjamúlt tárgyak, lomok, asztalfiókok és kaptafák nyernek új értelmezést. A már élettelen, ám erezetükhöz még görcsösen ragaszkodó fatörzsek új életet nyernek a művész keze alatt. Színes ötletfákká alakulnak – torzóvá, hangszerré, darázzsá, sámánok kellékévé akár, melyek a jelenlegi kiállítótérben, pince-környezetben sajátos hangulatot árasztanak.
Inkább az érzelmeinkkel folytat párbeszédet

A rajzok szürreális szereplői sokszor szintén furcsa tárgyakból alakulnak, megőrizve ezek jellemzőit. Ezek az rajzok is inkább érzelmeinkkel folytatnak párbeszédet, nem pedig az értelemmel.

Vinczeffy Lászlót a szín, a forma, a textúra érdekli, ezek társítása, újabb összhangok megtalálása. Elsősorban festő, a szobrászat és a rajzolás a pihenést szolgálja a munkafolyamatban, no meg újabb ötleteket is sugallhat. A művésszel arról beszélgettünk, arról, hogy hol vannak a festészet és a technika határai, az alkotás során pedig mi tartja feszültségben a művészt.

A műsor szerkesztője Szuszámi Zsuzsa.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:48 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB