Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
Forró Antal, az erdélyi pasztell-reneszánsz művésze fontosság:
A Kolozsvár Társaság szervezésében május 24-én, csütörtökön délután 5 órától Forró Antal festő-grafikus, a kolozsvári képzőművészeti főiskola egykori tanárának munkásságáról tartanak kiállítással egybekötött beszélgetést.

Forró Antal 1924-ben született a felsőháromszéki Kézdimartonoson. Martonosi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi tanulóévei után a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, és Kolozsváron telepedett le, ahol tanárként és alkotóművészként tevékenykedett 58 éves korában, 30 évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig.

A Hétben, 1973-ban ars poeticának beillő vallomást tett, ebből idézünk: „Művészet akkor jöhet létre, ha az alkotóban megvannak mindazok a tulajdonságok, amelyek munkájához elengedhetetlenül szükségesek, ha van mondanivalója és hozzá tehetsége, hogy ezt maradéktalanul ki is tudja fejezni, ha kellő élettapasztalat van mögötte, és a kifejezőeszközökkel a legteljesebben tud bánni. A művésznek szüksége van társadalmi körülményekre: alkotószabadságra és az ehhez elengedhetetlen anyagi ösztönzésre. Alkotóművész csak az lehet, aki képes felismerni saját képességeit, s megvan az ereje ahhoz, hogy szembeszálljon, ha kell, az előtte álló akadályokkal, és makacsul kitartson meggyőződése mellett. Ezért némely művészt olykor az idő, az utókor helyezi a megfelelő helyre.”

A Kolozsvár Társaság által szervezett beszélgetés résztvevőinek szándéka: a mai közönséggel megismertetni Forró Antal, a székelyföldi pasztell-reneszánsz képviselője helyét – mindenek előtt a közelmúlt erdélyi képzőművészetében.
A beszélgetés meghívottjai: Németh Júlia és Murádin Jenő művészettörténészek, valamint Forró Ágnes, a festő-grafikus szintén képzőművész leánya. Moderátor: Kántor Lajos, a Társaság elnöke.
Helyszín: a Társaság Főtér 22. sz. alatti székháza.
A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 18:04 | 17 Mai, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. május 26. - „Kolozsváriként sem vált urbánus művésszé”
– Úgy távozott el, hogy művészként és szülőként alig ismertem őt. Amit viszont megtanultam tőle, az a pasztellkezelés volt: még mielőtt a főiskolára felvételiztem volna, az utolsó években sokat jártunk festeni Sztánára, ilyen tekintetben nagyon sokat köszönhetek neki – magyarázta Forró Ágnes képzőművész csütörtökön délután, édesapja, a harminc évvel ezelőtt elhunyt Forró Antal festő- és grafikus emlékére szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A Kolozsvár Társaság által kezdeményezett rendezvény célja az volt, hogy a közönség megismerje a székelyföldi pasztell-reneszánsz képviselőjének, a kolozsvári képzőművészeti főiskola egykori tanárának helyét és szerepét a közelmúlt erdélyi képzőművészetében.

Forró Antal 1924-ben született a felsőháromszéki Kézdimartonoson, majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Kolozsváron telepedett le, ahol tanárként és alkotóművészként tevékenykedett haláláig. Németh Júlia műkritikus kiemelte: pályája során végig hű maradt önmagához és ahhoz a környezethez, ahonnan elindult, „kolozsváriként sem vált urbánus művésszé, grafikáin és festményein továbbra is azokat a tájakat jelenítette meg, amelyek lelkületéhez közel álltak”. Forró Ágnes felajánlása révén édesapja munkái közül néhányat a Kolozsvár Társaságnál, a Paulovics-gyűjtemény mellett tekinthetnek meg az elkövetkezőkben az érdeklődők.

– Amikor elindultam ezen a pályán, kötelességemnek éreztem, hogy végiglátogassam a műtermeket. Így jutottam el Forró Antalhoz is – magyarázta Murádin Jenő művészettörténész, hozzátéve: a Györgyfalvi negyedi kis tömbházszoba telis-tele volt a művész pasztelljeivel és tájképeivel, ha viszont az ember kinézett az ablakon, körös-körül tömbházakat látott. – Halk beszédű, szerény ember volt, aki el tudta viselni a sérelmeket – mondta Murádin, utalva többek között arra is, hogy Forró Antal művészete kiválóan illeszkedik a Nagy István-i hagyományba, amely végigvonul a huszadik század erdélyi festészetén.
FERENCZ ZSOLT
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:14 | 26 Mai, 2012

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB