Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Barabás Miklós Céh

vissza
2012. március 13. - Nagy Annamária fontosság:
... üvegművész a Barabás Miklós Galéria márciusi meghívottja. A kortárs képzőművészet Kolozsváron is ismert képviselője egyedi üvegkompozíciókkal, üvegszobrokkal mutatkozik be. Halmazok című kiállítása március 13-án, kedden du. 5 órakor nyílik meg a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházában.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 21:20 | 08 Martie, 2012
 

2012. március 15. - Nagy Annamária áttetsző üvegvilága


– Nagy Annamária, Nagy Csongor és Németh Júlia a megnyitón – HORVÁTH LÁSZLÓ FELVÉTELE
„A művész saját magát, érzelem- és gondolatvilágát, színes egyéniségét is beleolvasztja a csillogó anyagba, amely ezáltal még ragyogóbbá, nemesebbé, egyedivé válik”, hangzott el a Barabás Miklós Galéria márciusi kiállításmegnyitóján, amelynek meghívottja Nagy Annamária, aranyosgyéresi üvegművész. A kedd délutáni megnyitón Németh Júlia műkritikus, a Barabás Miklós Céh alelnöke méltatta a kiállítás anyagát, illetve ismertetett néhány tudnivalót erről a művészeti ágról....
KÖLLŐ KATALIN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:26 | 15 Martie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Üvegcsodák és sokszínű művészet (Rejtett világok)
Ritka művészeti ágazatról volt szó a március 29-i Rejtett világokban, éspedig az üvegművészetről, amely nemcsak nálunk halódó műfaj, hanem lassan-lassan a világon is egyre kevesebb az érdeklődés iránta. Nagy Annamária azonban azon kevesek egyike, aki még kitartóan készíti légiesen kecses üvegmunkáit.

A műsor második felében 200 esztendő távlatából araszolunk visszafele a jelenbe, és járjuk be a művészet kialakulásának szempontjából oly fontos korszakok Kolozsvár életében, Murádin Jenő művészettörténész segítségével.
Még Egri Lászlótól tanulta a szakmát

Igazi különlegességnek számít az a kiállítás, amely húsvétig látható a Barabás Miklós Céh Farkas utcai Galériájában, ugyanis nagyon-nagyon ritkán csodálhatunk meg üvegművészeti tárlatot Kolozsvár galériáiban. Egyáltalán nagyon kevés alkotó van aki az iparművészetnek ezzel a csodálatosan törékeny ágazatával foglalkozna. Nagy Annamária még akkoriban kezdte a szakmát, amikor az Egri László alapította üveg-tanszék Kolozsváron még virágkorát élte. A hetvenes évek végén, a nyolcvanas években még a tordai üveggyár is működött, itt remek lehetőség adódott az üvegművészet fortélyainak kitapasztalására. Nagy Annamária jelenleg Aranyosgyéresen él és dolgozik, ma már saját műhelyében, ahol az üveg megmunkálásának lehetőségeit is megteremtette.
A fizikai valószerűtlenség határát súrolják

A Barabás Miklós Céh Galériájában nyílt kiállításon csak kóstolót kapunk munkáiból, mindenből egy keveset: üvegplasztikáiból, néhány régebbi munkájából, és úgynevezett üveggrafikáiból – ahogyan a megnyitón nevezte őket Németh Júlia műkritikus. Kecses légiesség, áttetsző könnyedség jellemzi ezeket a munkákat. Ugyanakkor valami megfoghatatlanság is lebeg körülöttük mely arra készteti a nézőt, hogy mérhetetlen tisztelettel és csodálattal közelítsen az alkotásokhoz. Mindez természetesen a technikai tudásból is fakad, abból, hogy a művész olyan mesteri módon teremti újjá az üveget, hogy az alkotások már-már a fizikai valószerűtlenség határát súrolják. Nagy Annamária áttetsző üvegfüggönyei vagy sodronyszerűen összefonódó plasztikái láttán első gondolatunk az lehetne, hogy valamilyen felsőbb csoda, erő fogja össze a kusza üveg-alkotó elemeket. Középpontban nem csupán a dekorativitás áll, hanem a munkák többsége az életről, a világ történéseiről mond el valamint, elmélkedésekből fakad. Nagy Annamária remekül kombinálja az üveget egyéb anyagokkal, a fémmel, a fával, a textillel. Az üveg körbefonja, magába öleli a különböző idegen testeket, melyek olykor a színekkel kombinálva, hangsúlyozzák a mondanivalót.
A fénytől élnek az alkotások

Az üvegmunkáknak egyik éltető ereje a fény, legyen az mesterséges vagy természetes. A galéria szűkös tere, jelen esetben, visszafogja az üvegalkotások pompáját. A megvilágítás érdekében egyes darabok az ablakban kaptak helyet, mások a falakon vagy állványokon.

A műsor szerkesztője Szuszámi Zsuzsa.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:59 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB