Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Apáczai Galéria

vissza
2012.marcius 1 - PORTRÉK fontosság:
... címmel a kolozsvári képzőművészeti egyetem magyar tagozatos diákjainak alkotásaiból nyílik kiállítás ma, március 1-jén, csütörtökön délután 6 órakor az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében. A tárlatot Tibori Szabó Zoltán nyitja meg, a zenei programot pedig a Sigismund Toduţă Zenelíceum X. osztályos diákjai biztosítják.
 
  
 
 
beirta: Horváth László - 21:17 | 29 Februarie, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót ---" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. március 03. - Fiatal képzőművészek munkái az Apáczai Galériában


A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem tizenkét hallgatójának munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön délután az Apáczai Csere János Elméleti Líceum galériájában. A tárlat egyik érdekessége, hogy a csíkszeredai, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi iskolák, valamint Kolozsvárról a Brassai Sámuel és Romul Ladea nevét viselő líceumok egykori diákjainak festményei, grafikái és textiljei mellett négy hajdani apáczais alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A tavaly novemberben megszervezett Értékek nyomán alkotni című kiállítás után a mostani már a második alkalom, hogy az egyetemisták bemutatkozásának helyszínéül szolgál a galéria.

Vörös Alpár iskolaigazgató és Székely Géza rajztanár köszöntője után Tibori Szabó Zoltán, lapunk munkatársa méltatta a Portrék névre keresztelt tárlat alkotóit. – Forrongó, egyre bizonytalanabb és türelmetlenebb világban áll a nagyközönség elé ez a tizenkét fiatal képzőművész. Nincsen könnyű dolguk, és nem is lesz, hiszen a társadalom nem csupán megfeszített munkát és minél gyakrabban felmutatott teljesítményt, nem csak művészi-esztétikai élményt, hanem eligazítást is vár tőlük – magyarázta Tibori, majd a Párizsban élő és alkotó Constantin Brâncuşi-t idézte, hangsúlyozva: „alkotni, mint egy isten, parancsolni, mint egy király, dolgozni, mint egy rabszolga”, ez a művész sorsa.

A kiállító fiatalok többségének tehetsége első látásra megállapítható, vélekedett a méltató, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy munkáik a gesztusok fontosságát hangsúlyozzák. – Emlékek, a retinákra ragadt dolgok, meghatározó élethelyzetek és emberek pontos és jó megfigyelésének eredményei. Ígéretes, jó úton haladó tehetségek alkotásai – mondta Tibori Szabó Zoltán, majd arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a szemünk láttára induló fiatalok révbe jutása tőlünk is nagymértékben függ. Reményét fejezte ki, hogy a művészetpártoló közönség sikerre segíti őket, és további jó tanulást, „remek tudást és alkotást” kívánt nekik.

Az esemény zenei programját a Sigismund ToduţăZenelíceum X. osztályos diákjai, Balogh Örs növendékei (Aranyosi Graţiela – hegedű, Orbán András – hegedű, Bálint Botond – brácsa, Neamţ-Jilovan Melisa – cselló) biztosították, akik Farkas Ferenc Hat tánc a lőcsei tabulatúrás könyvből című darabját adták elő. Az alkalmat megragadva Székely Géza arra biztatta az egyetemi hallgatókat, hogy vegyenek részt az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok három hét múlva sorra kerülő tárlatmegnyitóján, s ha kedvük tartja, egyik-másik munkájukat küldjék el a szervezőknek
F.ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:37 | 03 Martie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB