Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Könyvbemutatók

vissza
2012. február 28. - Kolozsvár képzőművészete a Minerva-házban fontosság:
 Kolozsvár képzőművészete címmel a XIX. és XX. század alkotói örökségét összefoglaló művet jelentetett meg a sepsiszentgyörgyi ARTprinter Könyvkiadó, 340 oldalon, nagyszámú színes- és fekete-fehér reprodukcióval. A rendkívül igényes, szakmai szempontból óriási jelentőségű könyv szerzője Murádin Jenő művészettörténész, a kiadvány borítóján Szolnay Sándor A kolozsvári Sétatér (1935) című festménye látható.


„Nagy múltú színház- és zenekultúrájának több rétegű föltárása mellett a kutatásnak mindig kevesebb fénye esett Kolozsvár képzőművészetére. (…) Az alkotói munkálkodásnak természetes és törvényszerű módon ingadozó folyamata – máig vezető teljességében – kibogozatlan és megíratlan maradt. Hangsúlyosan vonatkozik ez a XIX–XX. századra. E témában született írások, esetenként magvas tanulmányok, egy-egy szeletét világították meg a hosszú históriai korszak, a két évszázad művészi megnyilatkozásainak. Közöttük hiányzott az összefűző kapocs, a kötőanyag, amely a folyamatok és jelenségek egymásutánjában a teljes rálátást biztosította volna”, olvasható a kötet bevezetőjében.

Erre a rálátásra tesz tehát kísérletet ez a könyv, amelynek bemutatására február 28-án, délután 6 órakor kerül sor a Minerva-ház emeleti termében (Jókai/Napoca utca, 16 szám). A kiadványt Tibori Szabó Zoltán méltatja, a szerző, Murádin Jenő és a kiadó vezetője, Kopacz Attila jelenlétében, majd vetített képsorozat eleveníti meg a két évszázad művészeti eseményeit, stílusváltásainak folyamatát. A könyv a helyszínen megvásárolható.

A szép könyv a lélek ünnepe, szeretettel várunk minden érdeklődőt a közös ünneplésre.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:51 | 25 Februarie, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. március 06. - Murádin Jenő könyveinek a könyve


Megtisztelő feladat számomra Murádin Jenő legújabb munkájának, a Kolozsvár képzőművészete. Alkotói örökségünk a 19–20. századból című kötetnek a bemutatása. Meggyőződéssel állítom, hogy olyan nagy horderejű műről van ugyanis szó, amelynek fontosságát és súlyát az eljövendő évek fogják csak igazán bizonyítani....
TIBORI SZABÓ ZOLTÁN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:14 | 06 Martie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Murádin Jenő: Kolozsvár képzőművészete
A 19–20. századi alkotói örökségünket mutatja be

Hiánypótló és ugyanakkor összegző mű jelent meg nemrég a sepsiszentgyörgyi Art Printer könyvkiadónál, Murádin Jenő: Kolozsvár képzőművészete című kötete, mely, ahogyan az alcím is jelzi, 19. és 20. századi alkotói örökségünket mutatja be. Murádin Jenő művészettörténészt több évtizedes munkássága fűzi Kolozsvár művészetéhez, régebbi korok örökségéhez. Elemzései, tanulmányai folyamatosan megjelentek az évtizedek során, most azonban megszületett végre az a néhány-száz oldalas kötet, amely mindennek keresztmetszetét nyújtja.
Egy élet kutatómunkája van benne

A kötet nagyon gazdag illusztrációs anyaga olyan kuriózumokat tartalmaz, melyek egy élet kutatómunkája nélkül nem kerülhettek volna ily módon napvilágra. Különböző múzeumok kincsei, melyek raktárakban hevernek, olykor méltatlan körülmények között, s melyeknek értéke felbecsülhetetlen. Itt említhetjük meg azt a nagyon friss hírt, mely szerint a Kolozs megyei tanács végre pénzt különített el a Művészeti Múzeum, a Bánffy palota gyűjteményének restaurálására. Itt többezer festmény, szobor porosodik és rongálódik, megy tönkre a raktárakban, java részük a magyar kultúrának a része. Murádin Jenőnek olyan alkotásokat, korabeli fényképeket sikerült közölnie ebben a kötetben, melyek felidézik a régi Kolozsvár hangulatát, híres művészek arcvonásait.

A könyv a 20. századdal lezárul, jelen századunkban, a 21-ben Kolozsvár már teljesen más szerepet tölt be a művészetben. Változott nemzetiségi sokszínűsége, súlya, és a város még keresi új helyét az országban.A műsor szerkesztője Szuszámi Zsuzsa.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:02 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

2012. febr. 28. - Páratlan kincsek Murádin Jenő könyvébe zárva
A Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében bemutatták Murádin Jenő Kolozsvár képzőművészete című, nagyszámú színes- és fekete-fehér reprodukciót tartalmazó kötetét.
Az eseményen a kötetet és a szerző munkásságát méltetó Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke beszédében megjegyezte: Murádin Jenő páratlan kincsekre talált az elmúlt két évszázad művészeti értékeinek kutatása során.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:48 | 22 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB