Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2012. február 23. - Csomafáy Ferenc fontosság:
Ma este Csomafáy Ferenc Színpadfény-kép című fotókiállítása nyílt meg a Minerva Művelődési Egyesület Jókai / Napoca utca 16. szám alatti székházának emeletén, a Cs. Gyimesi Éva teremben. Bevezetőt mondott Tibori Szabó Zoltál, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke. A tárlaton megtekinthető munkákat Kántor Lajos irodalomtörténész és Kötő József színháztörténész méltatta, közreműködik Vigh Ibolya, Nagy Ibolya, Imecs Levente és Jancsó Miklós.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 22:40 | 23 Februarie, 2012

Lásd a(z) "---- Több fotót -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. február 25. - Színház- és fotóművészet találkozása Csomafáy Ferenc képein

– Kettős érzés kerített a hatalmába, nehéz eldöntenem, hogy pontosan mit ünnepeljünk ma este: egy művészeti ág, a klasszikus fotóművészet tündöklésének csodálatos pillanatait, vagy a színháztörténész örömteli elégtételét, hogy a tünékenynek ítélt színházi pillanat megörökítésére is van mód – hangsúlyozta Kötő József színháztörténész csütörtökön délután a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében, Csomafáy Ferenc Színpadfény-kép című fotókiállításának megnyitóján. A tárlatot, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Kolozsvári Magyar Opera történetének egy szeletét tárja az érdeklődők elé, a Szathmári Pap Károly születésének 200. évfordulója alkalmából zajló programsorozathoz kapcsolódva szervezte meg a Minerva....
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:45 | 25 Februarie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2012. március 03. - Színpadfény-ké


Kettős érzés kerít hatalmába: mit ünnepeljek? Egy művészeti ág, a klasszikus fotóművészet „tündöklésének” csodálatos pillanatait, vagy a színháztörténész örömteli elégtételét, hogy a tünékenynek ítélt színházi pillanat megörökítésére is van mód?....
KÖTŐ JÓZSEF
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:10 | 03 Martie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2011. október 20. - Csomafáy Ferenc: Vasvirágok

Emlékszünk még Köllő Miklós-Herskó János szomorúan szép, poétikus filmjére, a Vasvirágra? Ha nem, mert ez is könnyen lehetséges, amennyiben valaki ötvenen alul jár, annak itt van egy hivatkozás, s ha már úgyis böngész, csak rákattan, s a jútubon máris pörgetheti magának a Gelléri Andor Endre novellái nyomán forgatott 90 perces filmet, mely 1958-ban készült, de ma sem veszített bájából...

A kolozsvári Csomafáy Ferenc nyug. fotóriporter, kiváló portrékészítő és illusztrátor, aki az analóg fotózásba őszült bele és annak nagymestere, gazdag gyűjteményét hordta össze a kincses város történelmi-tárgyi valóságának is, begyűjtve lépten-nyomon még fellelhető vasvirágait a kovácsművészetnek. Az egyre fogyatkozó "vasflóra" egyre inkább bevonul a képvilágba, ott őrzi az élet biztonságát s hirdeti a kemény szépségét letűnt időknek, megboldogult mestereknek...
Cseke Gábor
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:26 | 02 Noiembrie, 2013

Lásd a(z) "Ingyen Visz" újságban megjelent cikket itt.

2009. augusztus 26. - Fotókiállítás: Erdélyi arcképcsarnokom

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából augusztus 28-án 18 órakor nyitják meg Csomafáy Ferenc “Erdélyi arcképcsarnokom” című fotókiállítását a Szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. (6726 Szeged, Közép fasor 1-3) szervezésében.

A kiállítást Tóth István, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője nyitja meg, közreműködik Galkó Bence, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, köszöntőt mond Kalmár Ferenc, önkormányzati képviselő.
A kiállítás megtekinthető: augusztus 28-szeptember 20-ig, hétfőtől péntekig 8-20 óráig.

Csomafáy Ferenc, újságíró, fotóriporter, tanár 1936. május 13. született Kolozsváron. Középiskolai tanulmányai után a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán tanul, majd a Bolyai Tudományegyetemen. Megélvén az egyetemek egyesítését a Babeş-Bolyai Tudományegyetem bölcsészeti szakán diplomázik.
Első írásai, fotói a kolozsvári Igazság című napilapban jelennek meg 1958-tól. Az egyetem elvégzése után a lap belső munkatársa lesz.
Fotói, riportjai megjelennek Románia majd minden magyarnyelvű lapjaiban. Külföldön is közöl. Képei megjelentek: Angliában, Bulgáriában, Csehszlovákiában, Dániában, Franciaországban, Hollandiában, Jugoszláviában, Lengyelországban, Magyarországon, mindkét Németországban, Svájcban, Szovjetunióban, valamit az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában. Fotói számtalan könyvben-, kiadványban is megjelentek, több mint 40 fotója van az Új Magyar Színház Lexikonban.
Egyéni és több csoportos kiállításokon vett részt.
Az “Erdélyi arcképcsarnokom” című kiállítása eddig alábbi helyeken járt: Kolozsváron a Nemzeti Szépművészeti Múzeumban (megnyílt 2002 december 11.) , a Pro Juventute Művelődési Központban, Marosvásárhelyen a Bernády Házban, Sepsiszetgyörgyön, a Nemzeti Székely Múzeumban, Csíkszeredán a Kriterion Házban, Székelyudvarhelyen, a Városi Könyvtárban, Kézdivásárhelyen a Vigadóban, Brassó, a Reménység Házában. Bukarestben, a Magyar Köztársaság Kulturális Központjában. Temesvár, a Kós Károly házban, Aradon a Jelen házban, Nagyszalonta, Arany János Emlékmúzeum, Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem, Nagykároly, Városi Múzeum. Szatmárnémeti, Városi Múzeum. Budapestre a Duna TV előcsarnokába, több mit 2000 km megtétele után érkezett 2004 novemberében. Két év “pihenés” után Kiállították azóta Leányfalun a Faluházban, Erdélyi Művészek Leányfalun sorozatban. Majd Pócsmegyeren és Izsákon. Innen Szatmárnémetibe hívják meg másodszor. Innét viszik át Nagybányára a Teleki Házba, ahonnét Szegedre érkezett.
Magán portréfotó kiállítás a magyar fotográfia történetében ennyi helyen ekkora utat nem tett meg az elmúlt 170 évben.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:32 | 02 Noiembrie, 2013

Lásd a(z) "Szeged Ma" újságban megjelent cikket itt.

Színpadfény-kép

... címmel nyílt meg Csomafáy Ferenc fotóművész tárlata február 23-án a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében. A rendezvény házigazdája Tibori Szabó Zoltán volt, a kiállítást Kötő József színháztörténész és Kántor Lajos irodalomtörténész méltatta. Tibori Szabó Zoltán elmondta, hogy a kiállítás a Szathmáry Pap Károly születése bicentenáriumának az évében történik, és ennek az apropóján több ilyen fotóművészeti kiállítás is látható lesz.

Kántor Lajos elmondta, abban az időben a színházi fotók úgy készültek, hogy kiírtak egy próbát, amikor a színészeket beállították és lefotózták, azonban ezeknek a képeknek nem volt sok közül ahhoz a színházi pillanathoz, amelyet meg kellett jelenítsenek azok a képek. Csomfáy Ferenc fotói azonban már azoknak a színházi esteknek a hangulatát őrzik, amelyek megmaradtak az emberek tudatában és a színháztörténetben is. "Együtt jelentkezik a fotóművészet a színházművészettel és ezért is esemény a kiállítás. Remélem, hogy most már a fiatalabbak által ez a fajta fotózás is folytatódni fog és ezek a fényképek segítenek megőrizni azt, ami megőrizni való az elmúlt évtizedek színházművészetéből, Kolozsvárról" - mondta Kántor a megnyitón.

Kötő József szerint ezek a művek a klasszikus fotóművészet remekei. "A fotós művészi alkata nyilvánul meg és nem technikai ismerettára, vagy még rosszabb esetben eszköze, márkája és ára. Csomafáy a szívemhez közel álló klasszikus fotóművészeti eljárás híve." - jelentette ki Kötő, aki szerint Csomafáy Ferenc művészetében találkozott a színház mimézise az érzékeny lelkületű, jó szemű fotóssal és így örökítődött meg egy egész korszak és ennek egész színházi világlátása, stílusa. A színháztörténész elmondta, hogy a fekete-fehér képek nem csak egy művészi eszköz, hanem a kor hangulatát is tükrözik.

Az estet ugyanakkor szavalat és zene is színesítette, Imecs Levente, a Váróterem Projekt színésze szavalt, Vígh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera művésznője az Éj királynője nagyáriáját adta elő Mozart Varázsfuvolájából, zongorán az opera korrepetitora, Nagy Ibolya kísérte. Sütő András Egy lócsiszár Virágvasárnapja című művéből Jancsó Miklós színművész olvasott fel.

Kötő József színháztörténésszel Kiss Gábor beszélgetett a kiállítás után.
Kiss Gábor
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:41 | 02 Noiembrie, 2013

Lásd a(z) "Agnusi Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB