Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2012. február 16 - Világhírnév fontosság:
Szórványtengely-műhely keretében kerül bemutatásra február 16-án 17.30 órai kezdettel Kolozsváron, a Világhírnév Kiadó Szentlélek (Petrosani/Fulicea) utca 1. szám alatti székházában a Fehér Holló újságírósorozat legújabb kötete, amelynek címe Kérdő útján, szerzői pedig Ambrus Attila és Ambrus Melinda. Az interjúfüzérek szervesen illeszkednek abba a médiapróza-irányzatba, amelyet a Szórványtengely-mozgalom Fehér Holló újságíróklubja szívügyének tekint. A kötet bemutatását a Kolozsvári Televízió, Kolozsvári Rádió, Népújság, Bányavidéki Új Szó, Brassói Lapok és a Marosvásárhelyi Rádió közös tényfeltáró tevékenységének summázása előzi meg.

Program:
17.30 - 18.00 Kérdések és kapcsolatok

1. Igy jártunk a szinérváraljai magyar iskola beharangozásával...
(Szilágyi Szabolcs - Kolozsvári Rádió és Kiss Judit - Krónika)

2.Hova illant a gáz Kissármásról?
(Bodolai Gyöngyi - Népújság)

3. A Zsil-völgyét eljártuk
(Ambrus Attila - Brassói Lapok, Ötvös József - Üzenet)

4. Négy perc Puskás Sándor Hullámairól
(Szabó Csaba - RTV Kolozsvár)

18.00 - 18.30 Kérdő útjánA kötetet Szabó Csaba sorozatszerkesztő és Mihály István, a Kolozsvári Rádió szerkesztője méltatja
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 09:15 | 17 Februarie, 2012

Lásd a(z) "----- Még több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2012. február 18. - Új fehér hollókat avattak


A Világhírnév kiadó Fehér Holló sorozatának legújabb kötetét mutatták be csütörtökön délután a kiadó Szentlélek/Fulicea utcai székhelyén, a szervezők által elvártnál jóval nagyobb érdeklődés közepette. A „hollóavatás” ráadásul kettős volt: Ambrus Attila és Ambrus Melinda közös kötete került terítékre.

A könyvbemutató maga is fehér hollónak számított a hasonló események sorában, hiszen igen ritka, hogy egy ilyen rendezvény a meghirdetett időben, késés nélkül kezdődik. A folytatás sem volt szokványos, ugyanis a frissen megjelent kötetből való felolvasás, netán szavalás vagy a bemutató hangulatát emelő klasszikus élőzene helyett az újságíró-sorozatban megjelent korábbi kötetek szerzői számoltak be röviden azokról az élményeikről, amelyekben anyaggyűjtésük során volt részük a szórványban. A Kolozsvári Televízió, a Kolozsvári Rádió, a Népújság, a Bányavidéki Új Szó, a Brassói Lapok és a Marosvásárhelyi Rádió közös tényfeltáró tevékenységéről hallhattak a szép számmal összegyűlt érdeklődők. Megtudhattuk például, hogy miért nem lett Szinérváralján magyar iskola – holott a román polgármester magyarul, élő adásban jelentette be annak létrehozását –, majd Bodolai Gyöngyi (Népújság) és Ötvös József (Üzenet) Kissármásra és a Zsil-völgyébe is elkalauzolta a jelenlévőket. Végül Puskás Sándornak a kolozsvári Távközlési Palotát díszítő Hullámairól mesélt maga a szobrász, Szabó Csaba tévériportjában.

A Kérdő útján – Beszélgetések a kultúrparton címet viselő kötetet Szabó Csaba, a sorozat szerkesztője, egyben a Világhírnév Kiadó és az ahhoz kapcsolódó Szórványtengely-mozgalom „atyja”, illetve Mihály István, a Kolozsvári Rádió szerkesztője méltatta igen szép szavakkal, majd természetesen felszólaltak a szerzők is, apa és lánya. Előbbi, Ambrus Attila elismert újságíró, a Brassói Lapok és az Inga című művelődési lap főszerkesztője, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének volt elnöke, Ambrus Melinda pedig az egyik legjobb hazai diáklapnak, a brassói Visszhangnak a főszerkesztője, a kulturpart.ro portál szerkesztője. A szerzők az innenső partra, illetve a túlsó partra viszik magukkal az olvasót: az innensőn többek között Szabó Gyula, Jancsik Pál, Mircea Dinescu, Markó Béla, Sánta Ferenc vall szerelemről, szülőföldről, sörözőkről vagy éppen az erdélyi kövekről, a túlsón Lajkó Félix, Fábry Sándor, Dancs Annamari, Ganxta Zolee, Domokos László, Erőss Zsolt stb. a tejbegrúzról, a vulgáris esztétikáról, munkáról, családról… Ilyenformán érdekes látni, hogy mi érdekelte az újságírót – és riportalanyaikat – 20 éve és most, s bár a távolság óriásinak tűnhet, mégis van egy közös kapocs: az emberség.

Ambrus Attila az utóbbi mintegy 20 év, lánya 4 év interjúiból válogatta össze a kötetben megjelenteket, az interjúfüzérek szervesen illeszkednek abba a médiapróza-irányzatba, amelyet a Szórványtengely-mozgalomFehér Holló újságíróklubja szívügyének tekint.
BALÁZS BENCE
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:06 | 18 Februarie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Szórványtengely-mozgalom
x
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:52 | 04 Februarie, 2013

Lásd a(z) "---- film az eseményről ----" újságban megjelent cikket itt.

Apa és lánya egy kötetben
Beszélgetések Ilia Mihállyal a fényűzésről, Székely Zoltánnal a dákokról, magyarokról, Fábry Sándorral a tejbegrúzról, Ganxsta Zolee-val a vulgáris esztétikájáról - Ambrus Attila és Ambrus Melinda színes interjúkötetében.
A kollégák is jelen voltak

„Nem csóró, nem sumák, nem sunyi. Független, tehát erdélyi.” - ezzel a mottóval reklámozza a Fehér Holló újságíró-sorozat köteteit a kolozsvári Világhírnév Kiadó.

Tegnap délután (február 16.) az újságírók nem bizonyultak fehér hollónak. Ambrus Attila és Ambrus Melinda közös, Kérdő útján – Beszélgetések a kultúrparton című könyvének bemutatóján a szerzők és az őket méltatók egyaránt újságírók voltak, sőt, a közönség soraiban is bőven akadt írott vagy elektronikus sajtóbéli.
Húsz év a túlsó parton

Ambrus Attila kollégánk, a Brassói lapok főszerkesztője Túlsó part cím alá tömörítette az elmúlt 20-22 év alatt készült interjúit. Néhány alanya már rég nincs közöttünk, mint például László Gyula régészprofesszor, Szabó Gyula író, vagy Horváth Imre költő.

Lánya, Ambrus Melinda szintén szívesen riporterkedik, ő a brassói Áprily Lajos Főgimnázium Visszhang című újságjának főszerkesztője, illetve a kulturpart.ro művelődési portál szerkesztője. Ő többek között Fábry Sándor showman-nel, Erőss Zsolt hegymászóval, Filip Ignác zenésszel beszélgetett.Ambrus Attilával beszélget Gergely Zsuzsa (részlet).

Már 14 évesen is írt

Ambrus Melinda 18 éves, de olyan írása is szerepel az Innenső part című fejezetben, amely négy évvel ezelőtt készült. Saját fejlődésének íve is tettenérhető a szövegek olvasásakor?

Ambrus Melindával beszélget Gergely Zsuzsa (részlet).
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:17 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB