Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kolozsvári... » Színészek - Zenészek

vissza
Bisztrai Mária - 1923 - színésznő fontosság:
Petru Groza román miniszterelnök és Kabdebó Duci színésznő gyermeke volt.[1] 1951-ben végzett a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben, ezután a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött. Férje, Horváth Béla szintén a kolozsvári színház színésze és rendezője volt. 1969-től nyugdíjazásáig (1985) ő töltötte be a színház igazgatói tisztségét, ezen időszakban mutatták be Sütő András drámáit (Egy lócsiszár virágvasárnapja, Csillag a máglyán, Káin és Ábel, Szuzai menyegző). A színház örökös tagjává nyilvánította.

Játszott filmekben is, köztük a Déry Tibor regényéből készült 141 perc a befejezetlen mondatból; Szindbád; Mephisto. Szerepet kapott a Lumini și umbre (Fények és árnyak) c. román filmben is. Számos előadóestet tartott, gyakran szerepelt a rádió és a Román Televízió magyar nyelvű adásaiban.

Főbb szerepeiből

Csehov: Három nővér (Natasa, Mása)
Lope de Vega: A kertész kutyája) (Diana)
Heltai Jenő: A néma levente (Zilia)
Móricz Zsigmond: Úri muri (Rhédey Eszter)
Tennessee Williams: A vágy villamosa (Blanche)
Katona József: Bánk bán (Gertrudis)

Filmszerepei

Laura - 141 perc a befejezetlen mondatból, rendező Fábri Zoltán
Motzné - Mephisto, rendező Szabó István

(Wikipédia)
 
 
 
beirta: Horváth László - 05:42 | 14 Ianuarie, 2012
 

2011. december 19. - Bisztrai Mária színművész életútját ismertették Kolozsváron
A mostani összegzés nemcsak a színházra irányítja figyelmünket, a művésznő életútjának tanulmányozása közelebb vihet minket az elmúlt, fordulatokban gazdag évszázadhoz is – hangsúlyozta Balázs Imre József, a Korunk főszerkesztője a Bisztrai Mária kolozsvári színművésznő életútját ismertető beszélgetőkönyv kincses városi bemutatóján péntek este.

„A kötet hiánypótló jelleggel bír, nehéz ugyanis dokumentálni a színházat, a színészi tevékenységet. A szerző, Dehel Gábor nem egyszerűen a mikrofonállvány szerepét tölti be, hanem látványos, interaktív folyamatot tár az olvasó elé” – magyarázta az est házigazdája. „Rengeteget kaptam az élettől, André Gide szavaival élve már a születésem előtt is élni vágytam, az élet és színház szavakat pedig minden levelemben, írásomban nagy kezdőbetűvel írom.

Ez nem a búcsú pillanata, csupán az arrafelé vezető út kezdete. Habár senkit sem hibáztathatok emiatt, nagyon sajnálom, hogy elszakadtam a színháztól, az itt kiteljesedő következő nemzedéktől” – fogalmazott az eseményen jelenlévő Bisztrai Mária, aki 34 éven keresztül volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, 1969-től 1985-ig pedig az intézmény igazgatója. Dehel Gábor a bemutatón hangsúlyozta: a színművésznő sorsa olyan korszakban teljesedett ki, amikor a célzatos félretájékoztatás programszerű volt.

„Számos, a célnak ellentmondó eszközt és bizonyítékot semmisítettek meg, a kulturális élet fontos személyiségei és dokumentumai kallódtak el. A könyv segítségével az eltűnt arcokat szeretnénk felidézni” – mutatott rá a szerző. Mint mondta, Bisztrai Mária eleinte vonakodva fogadta a beszélgetőkönyv ötletét, gondolkodási időt kért. „Próbákat tartottunk, lubickoltunk az emlékekben, végül beindult a felidézések láncreakciója. A művésznő végig határozott volt és udvarias, holott a több évtizedes emlékek felidézése pszichikai és szellemi megerőltetést jelent” – emlékezett vissza Dehel Gábor.

Demény Péter, a kötet szerkesztője kifejtette: Bisztrai Mária különleges pályát tudhat maga mögött, amely tele van kimagasló szerepekkel, bonyolult küzdelmekkel. „Nem puszta túlélő, több mint talpon maradt személyiség, tapasztalatait a legnagyobb intellektuális fokon dolgozta fel” – magyarázta Demény. A könyv előszavát író Kötő József ugyanakkor hozzátette: a színésznő nagysága szakmával szemben tanúsított alázatával, művészetszeretetével magyarázható, Bisztrai Mária ugyanis nem rutinosan, tapasztalatból játszott, hanem minden helyzetben az adott pillanatot élte meg.

Szerző(k): Kőrössy Andrea
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:48 | 14 Ianuarie, 2012

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB