Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kolozsvári... » Képzőművészek

vissza
Bordy Margit - 1944 - festő fontosság:
Elérhetőség/Contact information: bordymargit@gmail.com
004-0745 303052
Személyi adatok/Personal data: 1944. okt 17-én született a Maros megyei Unokán
Ars Poetica/ Artist Statement:
Tanulmányok/Studies:Elvégezte a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolát
Tanárok, mesterek/ Theachers, masters:
Ösztöndíjak, tanulmányutak/Scholarships, grants:
Fontosabb megrendelések, művek/Important orderings, works:
Díjak, kitüntetések/Awards:

Kiállítások/Exibitions:
Egyéni kiállítások:

1974 Korunk Galéria
1982 Szentlászló
1987 Filó Galéria
1995 Gy Szabó Galéria
2000 IKE Ház Torda
2002 Reményik Sándor Galéria
2002 Szatmárnémeti
2004 Korunk Galéria
2006 Bulgakov Irodalmi Kávéház
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 21:32 | 06 Ianuarie, 2012

Lásd a(z) "----- Munkáit ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2007. március 26. - Csillagporból élet-álom

Ritkán örvendezteti meg annyira valami a szemet-lelket, mint Bordy Margit képei. Bár a hirdetésekben, méltatásokban következetesen festménynek titulálják ezeket az alkotásokat, a jelentés nem fedi teljesen a valóságot. A képeken jól látszanak a zsírkréta vonások, de a tájkép mellett megjelenik a nonfiguratívval történő kokettálás is. Valószínűleg éppen ez, ami súlyt kölcsönöz a Gy. Szabó Béla galériában március 25-én megnyitott tárlatnak, hiszen a kiállított művek nemcsak alkotójuk gondolatainak mélységét, hanem a világ dolgaival megbékélt ember sztoikusba hajló nyugalmát is sugározzák.

A kiállítást Józsa István esztéta méltatta, aki a képekben felismerhető mértani harmóniára hívta fel a nézők figyelmét. Vélekedése szerint a kör alakú motívumok azok, amelyek megfelelő formát biztosítnak az idő kifejezésére. Józsa István szerint azonban a képek sokkalta mélyebben szántanak, hiszen „ha mértani harmóniát mondunk, akkor zenei harmóniát is kell mondanunk" – ilyen értelemben a festmények még a klasszikus képzőművészettől messze álló érzékszervhez, a fülhöz is eljutnak.

Bordy Margit képeiben elsősorban sötétebb színeket használ, mert „a gondolatnak súlyt kell adni" – mutatott rá Józsa István. Erre szűkség is van: a műalkotások, bár az erdélyi táj jellegzetes vonásait viselik magukon, szélesebb jelentésűek. A képekben sejlő táj valójában egy kitágult tér, ahol az egyetemes értékek jelenlétét lehet érezni. A határozott világszemlélet, a jóleső nyugalom vagy az idill giccsmentes pillanatai azok az érzések, amelyeket Bordy Margit képei felidéznek a nézőben. Nehéz lenne meghatározni, hogy mi az, amitől hitelesek lesznek ezek az alkotások, hiszen a tájelemeken kívül rengeteg filozófiai, kultúrtörténeti elem, jelentés jelenik meg bennük, amelyek közt a főnix madár, a kőszerű formák, az időt konzerváló ablak csak néhány szembeötlő motívum.

A képzőművész kreativitása azonban nemcsak a grafika, illetve festészet közötti átmenetet képző képekben nyilvánul meg, ugyanis a festő költészettel is foglalkozik. A megnyitón Katona Éva színművész jóvoltából ízelítőt kaphattunk Bordy Margit verseiből is, amelyek bár első hallásra játékosnak tűnnek, magukon viselik azt a harmóniát, nyugalmat, amelyet a képeken is tetten lehet érni. A kiállítást a Főtér (P-ţa. Unirii) 23. szám alatt lehet megtekinteni hétköznapokon 9 és 2 óra közt.

KISS BENCE
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 23:27 | 26 Ianuarie, 2013

2014. március 22. - Bordy Margit festőművész kiállítása
x
  
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:10 | 23 Martie, 2014

2014.03.23. - Az árnyalatok festője – Bordy Margit festményeiből nyílt kiállítás Kolozsváron

„Az árnyalatok festője Bordy Margit, kifinomultan alkalmazza a különböző színek közti átmenetet – nem véletlen, hogy olyan népszerűek a munkái, hiszen nagyon kombinálja a drámát a lírával, a való életet az álomvilággal, a realitást a látomásokkal. Ezeknek a konglomerátuma az ő művészi üzenete” – méltatta Németh Júlia művészettörténész Bordy Margitnak a kolozsvári főkonzulátus udvari rendezvénytermében hétvégén megnyílt kiállítását.

bordy nemeth foto horvath laszlo_bBordy Margit és Németh Júlia (fotó: Horváth László)Az eseményt a főkonzulátus és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság szervezte közösen.

A tárlatot bemutató művészettörténész elmondta, Bordy Margit neve nem ismeretlen a kolozsvári közönség számára, hiszen évtizedek óta jelen van a csoportos kiállításokon, ráadásul ez a tizenharmadik egyéni kiállítása.

Kifejtette, munkái összetéveszthetetlenek, az alkotó legkedveltebb műfaja a pasztell, amely kiválóan megfelel az általa használt sajátos lírai kifejezési formának.

Hozzáfűzte, Bordy Margit nemcsak képzőművész, hanem költő is, hiszen már két verseskötete is megjelent, a kolozsvári és magyarországi sajtó is közölte már munkáit, keresettek, szeretik a verseit.

„Az, hogy ő lírai alkat, nagyon jól kifejeződik az itt bemutatott munkákban” – magyarázta Németh Júlia. Mint részletezte, Bordy Margit 18 munkája látható a tárlat anyagában, amelyet igyekezett úgy összeállítani, hogy komplex, teljes képet nyújtson önmagáról.

Elvontabb művek, de a realitást tükröző alkotások is helyet kaptak a kiállítás anyagában.

Mivel a Kelemen Lajos Műemlékvédő Ttársaság kérte fel a kiállításra, ezért természetes, hogy több munkáján műemlékek is láthatóak. A tárlat előzetes bejelentkezés alapján egészen április végéig látogatható a kolozsvári magyar főkonzulátus udvari rendezvénytermében.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:16 | 23 Martie, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB