Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Apáczai Galéria

vissza
2010. december 03. -Kincses Kolozsvár, kincses Erdély fontosság:
AZ APÁCZAI CSERE JÁNOS ELMÉLETI LÍCEUM és az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME) december 3-án, 18 órakor Kincses Kolozsvár – kincses Erdély címmel képzőművészeti diáktárlatmegnyitót szervez az Apáczai Galériában (str. I.C.Brătianu/Király utca 26.). A tárlatot értékeli: Pázmány Ágnes főiskolai tanár, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének (MROE) titkára. Megnyitóbeszédet mond: Zakariás Ágota művészettörténész. A zenei műsor keretében fellépnek az Apáczai-líceum és a kolozsvári Zenelíceum diákjai. A témához kapcsolódó verseket szaval Rekita Rozália színművész. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A képzőművészeti tárlaton résztvevő iskolák, intézmények: Áprily Lajos Főgimnázium (Brassó), Bethlen Gábor Kollégium (Nagyenyed), Csiky Gergely Iskolaközpont (Arad), Madách Imre Gimnázium (Budapest), Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Plugor Sándor Művészeti Líceum (Sepsiszentgyörgy), Művészeti Líceum (Marosvásárhely), Nagy István Művészeti Líceum (Csíkszereda), Nagy Mózes Elméleti Líceum (Kézdivásárhely), Népkör Magyar Művelődési Központ (Szabadka), Palló Imre Művészeti Szakközépiskola (Székelyudvarhely), Popp Aurel Művészeti Líceum (Szatmárnémeti), Szórvány Iskolaközpont és Bethesda Gyermekotthon (Zsobok), Báthory István Elméleti Líceum, Brassai Sámuel Elméleti Líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Református Kollégium, Apáczai Csere János Elméleti Líceum (Kolozsvár).

A diáktárlat szervezői Szín-világ címmel szakmai fórumot szerveznek a képzőművészeti nevelésről december 4-én szombaton.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:46 | 01 Decembrie, 2010

Lásd a(z) " -*-*- Még több fotó -*-*-" újságban megjelent cikket itt.
 

2010. december 06. - Kincses Kolozsvár–kincses Erdély kiállítás a tízéves Apáczai Galériában


Húsz erdélyi és magyarországi képzőművészeti iskola diákjai küldték el alkotásaikat az Apáczai Csere János Elméleti Líceum és az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesülete (EMME) által szervezett Kincses Kolozsvár–kincses Erdély című tárlatra, amelyet pénteken délután nyitottak meg az Apáczai Galériában (I.C.Brătianu/Király utca 26.).

„Mert azt tanultam mindenütt, azt láttam minden nagy nyugati nemzetnél, hogy az apák dolgát folytatják az utódok. Még ha az nem a legjobb, nem is a legszebb volna is, ha nem is volna olyan tökéletes az, mint egy másik nemzet hasonló alkotása. Mert az övék az…” Ezzel a Kós Károly idézettel köszöntötte a díszteremben megjelenteket Vörös Alpár iskolaigazgató, utalva az immár tíz éve működő Apáczai Galériára, valamint a líceumban lassan tíz éve zajló képzőművészeti tagozatos képzés szükségességére. – Kolozsváron és Erdélyben is ritkaságszámba megy a mostani kiállítás – hangsúlyozta az igazgató, majd Székely Gézának, a kiállítás lelkes szervezőjének adta át a szót.

A képzőművész-tanár szerint „vizuális, képzőművészeti és zenei nyelvében is él a nemzet”, amit a mostani tárlat is bizonyít. Brassóból, Nagyenyedről, Aradról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Szatmárnémetiből, Zsobokról és Tordáról, valamint Budapestről és Szabadkáról is küldtek munkákat a diákok, a kolozsvári iskolák közül pedig a Báthory, a Brassai, az Apáczai, a János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Református Kollégium van jelen.

László Attila alpolgármester köszöntője után Pázmány Ágnes főiskolai tanár, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének (MROE) titkára a tíz évvel ezelőtt Balatonfüreden tartott szakmai találkozó egyik hozadékaként értékelte a mostani kiállítást, ahol a látogatók a gyermeki lélek megnyilatkozásainak lehetnek tanúi. – Gyermekeink eleinte ösztönösen is megjelenítenek bizonyos dolgokat, olyanokat, amelyeket mi, felnőttek soha nem mutattunk meg nekik. Emellé pedig jó művésztanárok és mesterek kellenek, hogy megfelelő tapintattal, szép példaadással vezessék további útjukon – magyarázta a MROE titkára. S hogy mi minden foglalkoztatta fiataljainkat ezúttal? Mindaz, ami körülveszi őket, felkelti az érdeklődésüket, legyenek azok a világ szép vagy éppen megdöbbentő jelenségei.

– A kulcsszó a változatosság, műfaji és technikai téren egyaránt. A művészeti iskolások különleges, sokszor nagyon összetett technikai eljárással hozták létre munkáikat. A használt technikák közül a linómetszet, a rézkarc, a hidegtű használata nagyon gyakori, ezeket nemcsak a középiskolás diákok, hanem már az általános iskolások is előszerettel használják – mondta Zakariás Ágota művészettörténész, majd kitért a tematikára is: a gótikus ablakkeretre, az absztrakt kompozícióra, a mondaábrázolásokra, a csendéletekre és a városábrázolásokra is. – Ez a sokféle stílus, technika és megközelítés természetesen az iskolák, a tanárok látásmódját, módszereit is láttatni engedik. Hiszen ez a tárlat nemcsak a diákokról, de az őket felkészítő rajztanárokról is szól – állapította meg a művészettörténész, és köszönetet mondott a rajztanárok mellett a tízéves Apáczai Galéria vezetőjének, Székely Gézának és Vörös Alpárnak, akik „áldozatos munkával és szervezéssel kiállítási teret biztosítottak a diákoknak”.

Az est folyamán a zenei műsorban közreműködtek az Apáczai és a zenelíceum diákjai, Rekita Rozália színművész pedig versösszeállítással járult hozzá a rendezvény hangulatához.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:54 | 06 Decembrie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB