Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Könyvbemutatók

vissza
2010. november 30. Könyvbemutató a Phoenixben fontosság:
Hetedik könyvével jelentkezik a kolozsvári színész-író, Jancsó Miklós.


A kényelmetlen hőscímű válogatás (novellák, humoreszkek, jelenetek stb.) többnyire az író eddig megjelent írásait tartalmazza. Külön érdekessége a szövegösszeállításnak a Színész a tanügyben című humoros-keserű írás, a valamikori színész „álmélkodásai” oktatói pályája során.

„Ki tudja, kik fürödtek a kolozsvári Belvedere Szálló medencéjében, és kik edzettek a tornatermében a nyolcvanas években? Milyen volt a „vizionálás” ezekben az években a szilveszteri kabaréműsorok előtt? Hogyan játszottak Rejtő Jenőt Muşatescu név alatt? Ki tudja, hol lakott Cs. Szabó László Angliában, és hol az édesanyja Kolozsváron? De ennél sokkal több is kiderül Jancsó Miklós A kényelmetlenhős című kötetéből, amely talán „méltánytalanul” is viseli magán a humoreszkek műfajmegjelölést. A szövegekben rejlő tragédia, a kibontott életsorok több és más irányba mutatnak, mint ami a műfaj sajátja.”– írja a könyv fülszövegében Szabó Róbert Csaba.

A könyv a Stúdium kiadónál jelent meg, bemutatására a Phoenix könyvesboltban (Főtér, 23 sz.) kerül sor, november 30-án, kedden, 18 órakor. A szerzővel Egyed Emese professzor, a kötet utószójegyzője beszélget.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 19:25 | 29 Noiembrie, 2010

Lásd a(z) "-*-*- Még több fotó -*-*-" újságban megjelent cikket itt.
 

2010. december 02. -„Néha még álmomban is a színházra gondolok...”


– Nem az első és nem is az utolsó prózakötet, amivel ezúttal szerzőnk megörvendeztet bennünket. Ő is benne van, mint ahogyan mi is, épp úgy, amiként az a jó könyvek esetében lenni szokott – magyarázta Egyed Emese költő, irodalomtörténész kedden délután, a Phoenix könyvesbolt rendezvényeinek helyszínéül szolgáló Gy. Szabó Béla Galériában, Jancsó Miklós A kényelmetlen hős című könyvének bemutatóján. A kötet a Stúdium Kiadó gondozásában idén jelent meg, s a színház világához szorosan kapcsolódó novellákat, humoreszkeket és humoros jeleneteket tartalmaz.

Tőkés Erika, a Stúdium Kiadó munkatársa örömét fejezte ki, amiért a színész-író idén tavasszal őket választotta kötetének kiadására, mint mondta, örömmel tettek eleget a felkérésnek. A kiadványt lektoráló és az utószót jegyző Egyed Emese társaságkedvelő, elgondolkodó és máshoz nem hasonlítható embernek nevezte a szerzőt, aki „görbe tükröt tart az olvasó elé, s a nevetés műfajába foglalja írásait”. – Én biztattam arra, hogy gyűjtse kötetbe ezeket az írásait, ugyanakkor a címet is én javasoltam, az ötletek és a kivitelezés azonban Jancsó Miklós nevéhez fűződnek. A kényelmetlen hős című kötetében a próza, a jelenet révén keresi az igazságot, és nem fél kimondani azt – hangsúlyozta Egyed Emese.

S hogy milyenek Jancsó hősei? Elmondása szerint többnyire olyan emberek, akik a porondon, a deszkán élik le az életüket. – Néha még álmomban is a színházra gondolok, ami tulajdonképpen harminc év után természetes. És persze igyekszem a kellemes emlékeket felidézni magamban... Időnként kényelmes vagyok, és hagyom a fantáziámat, inkább a valóságból szerzem az inspirációt, ezt nagyon nehéz lenne felülmúlni – fejtette ki a művész, majd a megöregedni nem akaró primadonna és a pirosköves gyűrű történetét mesélte el.

A Színész a tanügyben című humoros-keserű írása kapcsán óhatatlanul is szóba került a szerző jelenlegi viszonyulása a tanári és a színészi szerepkörhöz. Úgy véli, több más dologhoz hasonlóan a színház sem a régi, a korábbi, bohém életmóddal ellentétben a színészeknek ma már keményen kell dolgozniuk megmaradásukért. Ilyen értelemben könnyebbnek tartja a tanári pályát.

A népes közönség érdeklődését szemmel láthatóan elnyerő történetek csattanóit pedig azok ismerhették meg, akik a rendezvény zárásaként megvásárolták a kötetet.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:32 | 02 Decembrie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB