Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2010. november 2. - Városkörkép fontosság:
...címmel erdélyi városok közéleti és kulturális vezetőivel való harmadik közönségtalálkozóra kerül sor. Meghívott BÍRÓ ROZÁLIA, Nagyvárad alpolgármestere. Kérdez: CSOMA BOTOND, jogász. Moderátor: EGYED PÉTER, egyetemi tanár.
 
 
 
 
beirta: Horváth László - 18:40 | 27 Octombrie, 2010
 

2010. november 04. - Városkörkép Találkozó erdélyi városok közéleti és kulturális vezetőivel


Az Erdélyi városok beszélgetéssorozat kedd délutáni meghívotja Bíró Rozália nagyváradi polgármester-helyettes volt a Kolozsvár Társaságnál.


Moderátori minőségében Egyed Péter egyetemi tanár röviden vázolta a közönségnek a meghívott eddigi életútját: a szülőváros Marosvásárhelytől, az egyetemi évekbeli Kolozsváron át a vállalkozóként megtelepedett, majd közéleti szereplővé vált nagyváradi Bíró Rozáliáig. És a házigazda felvetette, hogy mennyire van közel Kolozsvár Nagyváradhoz?

Kolozsvár–Nagyvárad távlatolgatás

A vendég szerint, aki 2001-től alpolgármester, Kolozsvár magyarsága szűk elitre és a tőle távoli tömegre oszlik. A Székelyföldön érvényesül a tömbmagyarság, Nagyváradon pedig még érezhető a múlt század eleji nagyvonalúság. Kolozsvár és Nagyvárad magyarsága, a csekély földrajzi távolság ellenére, hiányos kapcsolatban áll egymással, amin főleg a civil szervezetek javíthatnak. A további kérdéseket Csoma Botond jogász, városi tanácsos tette fel.

Demográfiai helyzet? Bíró Rozália ontotta az adatokat: városa lakosságának 22,5%-a magyar, több mint fele 25–60 éves, 2006 óta a születések száma meghaladja az elhalálozásokét, a két egyházi iskola elszívja az állami iskolák magyar utánpótlását, kevés a gyermek.

Kulturális élet? Többet kellene foglalkozni a jelen értékeivel, mint a múlt siratásával.

Politika? Az önkormányzatban a helyi magyarság súlya nagyobb, mint számaránya, ami az ottani románság átlagosnál nagyobb toleranciájának és az RMDSZ alkukészségének köszönhető a többi párttal. Általában elmondható, hogy a két etnikai közösség között megvan az együttélési hajlandóság, ami viszont hiányzik az értelmiségiek kapcsolatában.

Gazdaság? Egy ipari park van kiteljesedőben, eddig 23 beruházó a kapacitás 32%-át fedte le, de a városban nagyon hiányzanak a szolgáltatások. A vár felújítása három éve egy 8 millió eurós pályázattal kapott lendületet, és turisztikai bevételekkel kecsegtet a jövőben, azonban a város műemlékvédelmének még sok a tennivalója. Kolozsvárral a kapcsolatok erősítésére jó alkalmat kínálnak a kölcsönös részvételi lehetőségek a hagyományos Varadinum ünnepségeken, amelyek egy hét alatt 40-nél több rendezvényt jelentenek, illetve az idén első ízben megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:21 | 05 Noiembrie, 2010

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB