Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2010. október 25. - Városkörkép fontosság:
Délután 6 órától a Városkörkép rendezvényen erdélyi városok közéleti és kulturális vezetőivel tartanak közönségtalálkozót. Meghívott Bognár Levente, Arad alpolgármestere. Kérdez: Csoma Botond jogász. Moderátor: Egyed Péter egyetemi tanár. Mindkét rendezvény helyszíne a Kolozsvár Társaság székhelye, Főtér 22/8.
 
  
 
 
beirta: Horváth László - 22:55 | 25 Octombrie, 2010
 

2010. november 04. - Más az ideje Aradnak


„Valahogy más az ideje ennek a városnak” – jellemezte Egyed Péter egyetemi tanár Aradot, a Kolozsvár Társaságnak a Városkörkép címmel szervezett rendezvényén, október 25-én. Az ő kezdeményezésére érkezett Kolozsvárra ebből az alkalomból Bognár Levente, Arad alpolgármestere. Arad az 1900-as évekig a legnagyobb erdélyi város volt. Építészeti szempontból a várost az eklektika, a szecesszió jellemzi. A magyar szecesszió úttörőjeként ismert Lechner Ödön, 1873-ban készítette el az aradi városháza tervét. Az épület az aradi eklektikus építészet egyik jelentős darabja. A szabályos homlokzatokat historizáló tagoló és díszítőelemek alkotják, a főhomlokzat középrizalitja neoreneszánsz utalásokban gazdag – ez a jellemzője az aradi Városházának.

Megtudtuk, hogy az Óvárosban jelenleg az infrastruktúrát újítják fel. Urbanisztikailag a város fejlődött, ellenben két lakónegyedének még ma sincs csatornarendszere. A város nyugati részén van az egyik zöldmezős beruházás, iparzóna, ahol összesen közel negyven cég van jelen, a kiállítócsarnok kéthetente működik. Körülbelül 30 millió eurót költöttek beruházásra, amelynek eredményeképpen ma a városnak kiépített villamoshálózata van. A tervezett autósztrádán körülbelül két óra alatt lehetne eljutni Aradról Budapestre.

A vetítéssel egybekötött előadáson az aradi alpolgármester az érdeklődőknek hosszasan, igényesen bemutatta az aradi várat, a belvárost, kiemelve a jelentősebb műemlékeket: Római Katolikus Katedrális (1903), szerb Ortodox templom (1702), a Református templom (1840), Evangélikus templom (1906), Neolog zsinagóga (1834), Ortodox zsinagóga. A Szentháromság szobrot 2007-ben visszaállították, a Szabadság-szobrot 2004-ben újra felállították. Bognár Levente részletesen jellemezte a jelentősebb aradi kulturális intézményeket (Bábszínház, aradi kamaraszínház, Ioan Slavici Színház, Megyei Könyvtár, Aradi Fotóklub, Delta Galéria stb). Az aradi Szabadság-szobor lábazatán a tizenhárom vértanú bronzportréi láthatóak. A kommunizmus évei alatt tiltva voltak a megemlékezések, 1989 után a vesztőhelyi obeliszknél nyíltan emlékeztek meg a kivégzésről. A 2002-es népszámlálási adatok alapján 172 827 lakosból 13,01% magyar nemzetiségű (22 479 magyar lakos), és 82,72% román nemzetiségű.

Csoma Botond városi tanácsos az elmúlt húsz év városvezetéséről kérdezte az alpolgármestert. Megjegyezte, hogy az Aradi Polgármesteri Hivatal honlapjára, a kolozsvárihoz hasonlóan, a magyar tartalom is felkerült. Sok hasonlóság van tehát Arad és Kolozsvár között. A nyár óta az intézmények kulturális stratégiáját próbálják kidolgozni. Arad kulturális stratégiájának célja, hogy a város interkulturális viszonyainak megfelelően, kellő figyelem jusson a különböző kisebbségek, etnikumok örökségére − mondta Bognár Levente alpolgármester. Csoma Botond érdeklődésére, hogy milyen márkatervet dolgoztak ki Aradon, az alpolgármester megjegyezte: „a Szabadság-szobornál jobb nem kell”. S valóban, Aradról ma mindenkinek a monumentális emlékmű jut eszébe, Zala György szobrászművész munkája, amely eredetileg az Attila téren állt, ma pedig a Megbékélés parkjában látható.
Salat Csilla
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:23 | 05 Noiembrie, 2010

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB