Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2010. október 25. - Kevés résztvevő a kolozsvári megemlékezésen fontosság:
A belvárosi unitárius templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött szombaton az 1956-os magyarországi forradalomra emlékező rendezvénysorozat.

Rácz Norbert belvárosi unitárius lelkész rövid köszöntője után a János Zsigmond Unitárius Kollégium Péterffy Gyula kórusa lépett fel, Majó Julianna karnagy vezetésével. – Szabadságharcokban gazdag történelmünkben az 1956-os áll időben a legközelebb hozzánk, hiszen mi még találkozhattunk annak résztvevőivel. Általuk maradt eleven az ‘56-os forradalom – mondta Kovács István református lelkipásztor, tanácsos, majd arra figyelmeztette a templomban lévő közel ötven fős tömeget, hogy a teljes szabadságot csakis Isten adhatja meg. Boldizsár Beáta evangélikus lelkész-jelölt beszédében hangsúlyozta: – Az a nép, amely nincs tudatában a szilárd alapértékeknek, elfelejti múltját, és ezért sem jelene, sem pedig jövője nem lesz. Az alap pedig minden korban és rendszerben Jézus Krisztus.

Ő tegyen minket szilárddá és 56 örökségének átmentőjévé – hangzott el.

Birton Róbert Attila római katolikus segédlelkész szerint a magyar nép tett legtöbbet a szabadságért. – A barikád két oldalán két eszme harcolt: az igazság és az igazságtalanság. Megbocsátani kell, de elfelejteni nem. A forradalom olyan értékekre emlékeztet minket, mint a bátorság, az öntudat és a szeretet – fejtette ki a segédlelkész.

– Az embert nem az egymás feletti uralkodásra teremtette Isten, hanem az egymás melletti, szeretetteli szolgálatra – hangsúlyozta Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök, majd arra figyelmeztetett, hogy egyesek „még most is láncot akarnak kötni kezünkre, másodrangú embereknek tartanak”.

Albert-Nagy Ákos István I. éves unitárius teológus hallgató Márai Sándor Mennyből az angyal című versének szavalata után a világi méltóságok beszédét hallgathattuk meg. Szilágyi Mátyás magyar főkonzul emlékezetett arra, hogy a magyar Országgyűlés idén a határon túli magyarságnak kedvező törvényeket fogadott el. – Amikor 1956-ról emlékezünk, Márton Áron nevét az elsők között kell megemlíteni. Az erdélyi szabadsághősök előtt is fejet kell hajtanunk – hívta fel a figyelmet a főkonzul.

László Attila kolozsvári alpolgármester szavai után Csép Sándor a Magyar Polgári Párt (MPP) nevében szólt az egybegyűltekhez: – 1956-ban egy nép nemzetté nemesedett, hangsúlyozta. Az unitárius kollégium kórusának fellépése után a Himnusz eléneklésével fejeződött be az ökumenikus ünnepség az unitárius templomban.

A sétatéri ‘56-os emlékműnél közel száz kolozsvári gyűlt össze délben, ahol a megjelenteket elsőként Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke köszöntötte. – A tavaly felavatott emlékmű áll, és reméljük, hogy még sok évtizedig állni fog, hogy október 23-án ezután is emlékezhessünk. Itt együtt lehet Kolozsvár, illetve Erdély lakossága – hangsúlyozta Kántor Lajos.

László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök kifejtette: „sokszor megaláztak bennünket, hontalannak tituláltak, de soha nem futamodtunk meg”. Dávid Gyula volt ‘56-os elítélt magyar és román nyelven szólt az egybegyűltekhez.

A Sétatéren és a színházban folytatódott a program

– Az ‘56-os forradalom üzenetét, a szabadságharc célkitűzéseit egyformán fogták fel a Kárpát-medencében élő magyarok. A határokon átívelő egység valós tény volt – mondta Szilágyi Mátyás főkonzul, majd kitért arra is, hogy nem hősökre, hanem olyan emberekre van szükség napjainkban, akik a különböző önkormányzatokban, civil szervezetekben és a kormányban megoldják az emberek gazdasági és szociális gondjait, lehetővé teszik az uniós alapok felhasználását. – Az erdélyi magyarság szavazótömbjének meg kell maradnia – összegezte a főkonzul, aki arról is biztosította a résztvevőket, hogy az anyaország minden lehetséges segítséget megad a határokon kívül rekedt magyaroknak.

A sétatéri emlékműnél koszorút helyezett el Kántor Lajos és Tibád Zoltán a Kolozsvár Társaság nevében, Szilágyi Mátyás főkonzul, László Attila megyei RMDSZ-elnök, Gergely Balázs és Csigi Levente az EMNT nevében, Kötő József, Máté András Levente és Pálfi Mózes Zoltán parlamenti képviselő, Eckstein-Kovács Péter elnöki tanácsos, valamint Veres Valér és Soós Anna a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet részéről.

Gloria Victis 1956 – Dicsőség a legyőzötteknekcímmel Albert Júlia színművész önálló műsorát tekinthették meg az érdeklődők délután 4 órától, valamint vasárnap este 7 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében. A rendezvény keretében József Attila, Magyari Lajos, Faludy György, Örkény István, Szőcs Géza, Márai Sándor, Csoóri Sándor, Szabédi László, Kassák Lajos és Pilinszky János versei közül hangzott el egy csokorra való, felléptek a Kolozsvári Transilvania Filharmónia zenészei: Csép Anna-Júlia (hegedű), Dénes Csongor (hegedű), Király Erzsébet (brácsa) és Vilhelem András (cselló).
 
 
 
beirta: Horváth László - 16:02 | 25 Octombrie, 2010
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB