Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2010. október 18. -Kolozsvár a nemzetközi olimpia- és sportkutatás térképén fontosság:
Sporttörténeti konferencia kettős emlékév jegyében

Nemzetközi Sporttörténeti találkozót látott vendégül a hétvégén Kolozsvár: a kettős emlékév – dr. Mező Ferenc sporttörténész, valamint a kolozsvári atlétika születésének egyaránt 125 éves évfordulója – alkalmából szervezett konferenciára jeles kutatók, sporttörténészek érkeztek, de a Magyar Olimpiai Akadémiát is képviselték. A kétnapos rendezvény helyszínéül a Kolozsvár Társaság és az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) székhelye szolgált. A péntek esti megnyitót szombat délben előadások követték, majd délután a kolozsvári olimpikonokkal való beszélgetés emelte a rendezvényt a tetőpontjára. A találkozót a Minerva Művelődési Egyesület szervezte három Zala megyei civil szervezet közreműködésével, a Kolozsvár Társasággal és az EME-vel karöltve. A konferencia magas színvonalát igazolja, hogy a visszajelzések alapján Kolozsvár jelentős mértékben bekapcsolódik a Kárpát-medencei olimpia- és sportkutatás vérkeringésébe.

Az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör és a Zalai Sportmúzeumért Egyesület a kivételes sporttörténész és olimpiakutató születésének 125. évfordulója alkalmából felkarolta a dr. Mező Ferenc emlékévet. Az emlékév állomásaként Kolozsvárra látogatott az a közel 25 fős társaság, amely a magyar sporttörténelem jeles kortárs kutatóit is soraiban tudja.

A Kolozsvári Athlétikai Club (KAC) „egyidős” dr. Mező Ferenccel – 1885-ben alapították –, ennek jegyében a kolozsvári atlétika is 125 éves fennállását ünnepli. A kettős emlékév szellemében fogadták a Magyarországról, Szlovéniából, Szerbiából érkező tudósokat, kutatókat, de természetesen Erdély más városaiból is érkeztek jeles sporttörténészek .

A Minerva Művelődési Egyesület székhelyének átépítése miatt nem láthatta vendégül a rendezvényt, ezért a pénteki fogadás a Kolozsvár Társaság, a szombati előadássorozat pedig az EME székházában történt.

Kis János bemutatta legújabb könyvét és ismertette a Nagykanizsáról érkező csoport tevékenységét, majd Killyéni András nyitotta meg a tulajdonképpeni előadások sorát a kolozsvári atlétika témájában. Dr. Hencsei Pál professzor, a Csanádi Baráti Kör elnöke, és a Sporttörténészek Nemzetközi Társaságának (SNT) tagja a kolozsvári olimpikonok ötkarikás szereplését ecsetelte, Szekeres Vilmos, a Szlovén Olimpiai Bizottság tagja pedig Lendva város sportéletét mutatta be. Táborosi László zentai (Délvidék) sporttörténész a Tiszavidék sportjáról értekezett, e sorok írója pedig lapunk kivételes sportújságírójának, a másfél éve elhunyt László Ferencnek a munkásságáról beszélt. Áros Károly sepsiszentgyörgyi sportújságíró és kutató a Kovászna megyei sportélet gazdagságát vázolta, majd Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai hagyományőrző Egyesület elnöke, az SNT és a Magyar Olimpiai Bizottság szombathelyi tagja Salchowtól Cukaharáig, avagy újítók, forradalmárok, reformerek a sport világából című emlékezetes bemutatója zárta az előadássorozatot.

Szombat délután a konferencia tagjai és minden érdeklődő a ma élő kolozsvári magyar olimpikonokkal beszélgethetett. Uray Zoltán és ifj. Guráth Béla vívók, Marton János és Jankó András birkózók, valamint Ráduly-Zörgő Éva atléta társaságában kiváló hangulat kerekedett: az élsportolók régi élményeket osztottak meg a közönséggel közvetlen, szinte családias légkörben. Az öt felsorolt olimpikon, valamint a megjelenni nem tudó Los Angeles-i ezüstérmes Tasnádi István súlyemelő biztosította a rendezvény anyagi hátterét. A szervezők köszönik a segítségüket.

Killyéni András szervező szerint helyi összefogás és az olimpikonok segítségének eredménye, hogy a rendezvény sikerrel zárult. A hétvégi konferencia ugyanakkor bizonyítja, hogy a kolozsvári olimpiai- és sporttörténeti kutatás felkerült a Kárpát-medencei sportkutatás térképére.
 
 
 
beirta: Horváth László - 11:58 | 18 Octombrie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB