Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Barabás Miklós Céh

vissza
2010.október.1. -ÁLMOK, INFÚZIÓK fontosság:
...címmel Costan M. Bernadett képzőművészeti kiállítása nyílik meg október elsején, pénteken du. 5 órakor a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti galériájában. Bevezetőt mond Tosa Szilágyi Katalin egyetemi adjunktus.

Munkái:
http://cid-ee72880c5a98249c.office.live.com/browse.aspx/GALÉRIA/Fotósok/Costan%20M.%20Bernadett?uc=5
 
 
 
beirta: Horváth László - 08:10 | 30 Septembrie, 2010
 

2010. október 05. - Álmok és infúziók a Barabás Miklós Céh galériájában


Mintha a művészetpártolók már várták volna a nyári szünetet követő új évad kezdetét: a péntek délutáni időpont ellenére is szép számban gyűltek egybe október 1-jén a Barabás Miklós Céh Farkas utcai galériájában, ahol ezúttal egy ifjú fotóművész mutatkozott be, pályafutása első önálló kiállításával.

Németh Júlia műkritikus, a BMC alelnöke házigazdaként köszöntötte a vendégeket Kolozsi Tibor ügyvezető elnök társaságában, felelevenítve az eseménydús nyár egyes mozzanatait. Elmondta: a képzőművészek táborokban, külföldi kiállításokon vettek részt, és feltöltődve tértek haza. Ugyanakkor a céh hatalmas kitüntetésben is részesült, hiszen megkapta az egyik legrangosabb anyaországi elismerést: a Magyar Örökség Díjat, a magyar képzőművészet felélesztéséért és megtartásáért. A bevezető után a házigazda Tosa Szilágyi Katalin festő-grafikusnak adta át a szót, aki vállalta, hogy megnyissa a 24 éves, szatmári illetőségű Costan M. Bernadett Álmok – Infúziók című fotókiállítását.

A méltatás során megtudtuk: az ifjú művész idén végezte el a mesterképzőt a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen, Dorel Gaina vezetésével, és pályafutását egyelőre otthon kívánja folytatni, szabadúszó fotóművészként. A 17 kiállított fotó egy különleges álomvilágba kalauzolja el nézőit, a művész saját vizuális élményeit változtatja fotókká – mondta el a méltató, aki szerint a képek belső értékek és érzelmek kifejezéséből születtek. Bár minden képen egy-egy nőalak fedezhető fel, mégsem arcokat és alakokat ábrázol, hanem olyan portrékat, amelyek a lélek titkait követik nyomon. Az álomillusztrációk valósághoz való kötődését a figurák dinamikus mozgása és az élénk színhasználat támasztja alá, ugyanakkor megjelenik a papírmadár-motívum, amely ugyancsak nem mindennapi jelentést hordoz. Egy nipon népi legenda szerint ugyanis, akinek sikerül ezer papírmadarat hajtogatni, annak az istenek teljesítik egy álmát, vágyát.

Tosa Szilágyi Katalin arra is felhívta a figyelmet: tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy a néző megértse az alkotó üzenetét, sokkal inkább az, hogy saját vágyait fedezze fel a képekben, hiszen ezek az álmok valahol mindannyiukban ott élnek, igyekszünk azonban elfojtani őket, azt gondolva: nem vagyunk méltók hozzájuk.

Az álomvilág további mibenlétéről az alkotó, Costan M. Bernadett sem akart elárulni további részleteket, szerényen közönségére bízta az értelmezést. A nem mindennapi kiállítás október 22-ig, minden hétfőn és szerdán du. 5–7 óra között tekinthető meg. A fotók megvásárolhatók, Németh Júlia szerint nagyon dekoratív munkákról van szó, amelyek bármely modern lakásban igen jól mutatnak. Az évadnyitón ugyanakkor elhangzott: a jövőben pénteki napra kerülnek át a kiállításmegnyitók, a sort pedig Felházi Ágnes tárlatával folytatják.
S. B. Á.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:34 | 05 Octombrie, 2010

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB