Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Könyvbemutatók

vissza
2010. szeptember 16. -Kolozsvári néző: vitatkozik, érvel, magyaráz fontosság:
Kántor Lajos könyvbemutatója a Gy. Szabó Béla Galériában

Az élesszemű Kolozsvári néző tekintete Bukaresttől Budapestig folyamatosan pásztázza végig azt a területet, amelyet dolga színhelyének tart, de gyakran átnéz Párizsba, Berlinbe, Brüsszelbe, Moszkvába, vagy a tengeren túlra is, hogy megbizonyosodjon: tekintetét semmilyen fontos esemény nem kerülte el. A 2008 júliusa és 2009 decembere között megjelent írásaiban napi politikai, társadalmi, gazdasági és művelődési események, történések apropóján vizsgálja újabb és újabb szemszögekből ugyanazt a kérdést: milyen jövőt építhetünk magunknak mi, magyarok Kolozsváron – magyarázta Tibori Szabó Zoltán, lapunk munkatársa csütörtökön délután, Kántor Lajos Kolozsvári néző című kötetét méltatva a Gy. Szabó Béla Galéria székházában.

A Korunk folyóiratot megjelentető Komp-Press Baráti Társaság és a Szabadságot kiadó Minerva Művelődési Egyesület közös kiadányaként napvilágot látott könyv a szerző másfél év alatt lapunkban megjelent publicisztikáit tartalmazza, kiegészítve néhány korábbi írásával.

– Szerzőnk vitatkozik, érvel, magyaráz. Igaza a mi igazunk védelmében. Elfeledett példákat hoz fel, az olvasó számára olykor meglepő, de rendkívül tanulságos asszociációkat konstruál, hogy mindannyiunknak bebizonyítsa: nekünk, magyaroknak itt, Erdély mindenkori politikai, gazdasági és szellemi fővárosában jövőnk van, pontosabban jövőnk lehet, ha igazán akarjuk, és ennek érdekében cselekszünk – hívta fel a figyelmet Tibori. Utalt arra, hogy Kántor, mind korábban, a Korunk főszerkesztőjeként, mind pedig a Kolozsvári Magyar Napokat megálmodó és elindító Kolozsvár Társaság elnökeként folyamatosan jelentette meg publicisztikáit Magyarországon (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap) és Erdélyben (Erdélyi Napló, Háromszék, Szabadság) egyaránt. Befejezésül azt kívánta Kántornak, hogy „látása mindig éles maradjon, tekintete még sokáig vetüljön rá Kolozsvárra és az itteni közösségre”.

A szerző szerint többen és többet kell tennünk napjainkban Kolozsvárért, valamint azért, hogy a városban rejlő értékeket a tágabb nyilvánosság, Európa és a nagyvilág is megismerje.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
beirta: Horváth László - 09:49 | 19 Septembrie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB