Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2010. augusztus 19. -Kolozsvár Könyvekben – kamarakiállítás fontosság:
...megnyitójára kerül sor 2010. augusztus 19-én (csütörtök), délután 17 órakor a Főtér/P-ţa Unirii 22/8. szám alatt. Bevezeti Koós Ferenc. A rendezvény házigazdája Kántor Lajos irodalomtörténész. Szervező: Kolozsvár Társaság, Jolly Kft, Honterus Könyvesbolt. Megtekinthető: 2010. augusztus 19. és augusztus 24. között. A galéria 2010. augusztus 21-én (szombat) és augusztus 22-én (vasárnap) is nyitva tart, naponta 10-16 óra között.


A Kolozsvári Magyar Napok képekben itt látható:

http://cid-ee72880c5a98249c.photos.live.com/browse.aspx/Események/2010.08.18-22.%20%20Kolozsvári%20Magyar%20Napok
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 18:36 | 03 August, 2010

Lásd a(z) "--Több fotó --" újságban megjelent cikket itt.
 

2010. augusztus 17. Ismerjük meg Kolozsvárt a könyvek által


„Szoba könyv nélkül olyan, mint test lélek nélkül”. Ha továbbgondolnám ezt a cicerói idézetet, akkor Koós Ferencről, a kolozsvári Gaudeamus és Honterus könyvesboltok tulajdonosáról azt kellene mondanom, hogy az ő háza egy hatalmas nagy lélek, hiszen 56 000 kötetnyit számláló házi könyvtára van és minden könyvnek lelke van. Arról nem beszélve, hogy szinte mindegyikhez fűződik egy-egy történet, tulajdonosuk pontosan tudja, melyik könyvritkaságot hol és mikor szerezte be, hány példány található még – ha egyáltalán található – és álmában is le tudná emelni a kért kötetet a helyéről.

Nem csodálkoztam tehát azon, hogy a Kolozsvári Magyar Napok csütörtöki eseményei között fellelhető Kolozsvár könyvekben című kamarakiállítás anyagának összeállítására Koós Ferencet kérték fel, aki természetesen szívesen vállalta, hogy a saját könyvtárában fellelhető, Kolozsvárról szóló köteteket és metszeteket az érdeklődő közönség elé tárja. Persze, ilyenkor nehéz eldönteni, hogy a sok fontos és értékes kiadvány közül melyek a még fontosabbak és még értékesebbek, milyen tematika mentén történjen a válogatás, ezért aztán ki kellett találni valamiféle rendszert, és hát a helykérdés is befolyásolta a válogatást, hiszen el kellene kerülni a zsúfoltságot. Így állt össze végül az az öt témakör, amely köré csoportosítani lehetett a kiválasztott köteteket és metszeteket, a látvány ugyanis fontos része egy kiállításnak.

Az öt témakor: Honismereti és helytörténeti könyvek, Kolozsvár művészeti emlékei, Kolozsvár szellemi élete, Kolozsvári színház története, Kolozsvár román nyelven megjelent könyvekben. A négy tárlóba elhelyezett kötetek között találhatunk majd régi kiadványokat, de újabb kötetek is helyet kaptak, átlapozhatjuk a különböző emlékalbumokat, enciklopédiákat, fotóalbumokat. Látható a Civitates orbis terrarum 1597–1617 című, Braun–Hogenberg-féle kiadványban szereplő Kolozsvár-metszet (Kolozsvár városkép 1617, rajzolta Egidius van der Rye, metszette Georg Houfnagel), a Gaspar Bouttats-féle, 1686-os Kolozsvár-metszet, és végiglapozható a már említett Civitates orbis terrarum reprint kiadása.

Egy másik, rendkívüli érdekességre is felhívom a figyelmet: megtekinthető Fadrusz János portfólió albuma, amely 40x50-es fotókat tartalmaz Fadrusz alkotásairól, többek között a Mátyás-szoborról a felállítás előtt (Dunky-fivérek fotója), mindegyik fotón szerepel a szobrászművész aláírása, mintegy igazolásképpen, hogy a fotók az ő alkotásait ábrázolják.

Érdemes lesz tehát ellátogatni a Kolozsvár Társaság székhelyén (Főtér 22/8) augusztus 19-én, csütörtökön délután 5 órakor sorra kerülő Kolozsvár könyvekben című kiállításra, bevezetőt mond Koós Ferenc, házigazda: Kántor Lajos, a Társaság elnöke. (Szervezők: Kolozsvár Társaság, Jolly kft., Honterus könyvesbolt). A kiállítás megtekinthető augusztus 19–24. között, a galéria augusztus 21-én, szombaton, és augusztus 22-én, vasárnap is nyitva tart, 10 és 16 óra között.
KÖLLŐ KATALIN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:14 | 17 August, 2010

2010. augusztus 21. -Könyves, képes Kolozsvár
Könyvkiállítás nyílt a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat keretein belül a Kolozsvár Társaság főtéri székhelyén csütörtök délután öt órakor. Az érdeklődők négy plusz egy tárlóban tekinthették meg a tárlat anyagát a helyszínen. A főszervező, Koós Ferenc, a Honterus és a Gaudeamus könyvesboltok tulajdonosa eredetileg csak a kolozsvári színházi élet nyomtatványait szerette volna feldolgozni, azonban a témába belemerülve az egy témakörből öt lett.

Fontos ez a kiállítás, mivel a bemutatott nyomtatványok így egy helyen még soha nem szerepeltek, hangzott el. Láthattunk honismereti és helytörténeti könyveket, a kolozsvári szellemi életről és színház történetéről szóló munkákat, valamint Kolozsvár művészeti emlékeiről szóló darabokat is. Az ötödik, és talán nyitásnak is tekinthető könyvcsoport a Kolozsvárról szóló román nyelven nyomtatott könyveket foglalja magába.

A kamarakiállítás azért is nyújt többletet, mert a várost láthattuk nem csak a könyvek címlapjain, borítóján, hanem a kiállított képeken, metszeteken is. A tárlat üveglapjai mögül sárga, barna lapok pislogtak vissza, és ezt a kolozsvári könyves világot Cseh Gusztáv grafikái és Balázs Péter festményei is színesítették. A tárlat augusztus 24-ig tekinthető meg a Kolozsvár Társaság székhelyén (Főtér 22 sz.), naponta 10 és 16 óra között.
BOTTYÁN TERÉZIA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:45 | 21 August, 2010

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB