Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Reményik Sándor Galéria

vissza
2010. január 21. -Egri András-Magyar Kultura Napja fontosság:
RENDEZVÉNYSOROZAT A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL – A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Magyar Köztársaság Kolozsvári Főkonzulátusa és a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely szervezésében január 21-én és 22-én rendezvénysorozatot szervez a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Január 21-én, csütörtökön du. 6 órától Egri András és Vdovkina Anastasia képzőművészek tűzzománc kiállítására kerül sor a Reményik Sándor Galériában. A kiállítást megnyitja Józsa István esztéta. Január 22-én, pénteken du. 6 órai kezdettel, ökumenikus istentiszteletre kerül sor a lutheránus templomban, amelyen a történeti egyházak vezetői szolgálnak. Az ezt követő ünnepi műsoron beszédet mondanak: Kelemen Hunor kulturális miniszter, Szilágyi Mátyás főkonzul, és Dáné Tibor Kálmán az EMKE elnöke. Közreműködnek: A Schola Gregoriana Monostorinensis, a Kolozsvári Református Kollégium énekkara, Fogarasi Alpár színművész és Horváth Zoltán orgonista.
 
 
 
 
beirta: Horváth László - 22:23 | 18 Ianuarie, 2010
 

Kultúrák találkozása a Reményik-galériában


A Művészeti Múzeumban (Bánffy-palota) tavaly áprilisban szervezett kiállításuk után újabb alkotásokkal lepték meg a kolozsvári közönséget a tűzzománc fiatal mesterei: a moszkvai születésű Vdovkina Anastasia és a tordai Egri András zománcművészeti munkáit tartalmazó tárlatnak ezúttal az Evangélikus-Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériája ad otthont. A kiállítást Józsa István esztéta nyitotta meg csütörtökön délután 6 órától.

„Kultúrák találkozása – akár ezt a címet is viselhetné a mostani tárlat” – mondta Szép Krisztina galériavezető köszöntő szavai után Józsa István. Hangsúlyozta: Egri András és felesége, Vdovkina Anastasia ezúttal sem okozott csalódást a művészet iránt érdeklődőknek. „A művészek képi világa több szempontból is rokonítható egymással: látszik, hogy e két ember együtt gondolkodik, és együtt éli meg ezt a látványosságokban és élményekben oly rendkívül gazdag világot” – magyarázta az esztéta.

Mint mondta, Vdovkina Anastasiának az orosz ikonok világát megidéző alkotásai az elmúlt évezredek kulturális hagyományába írják be magukat. „Az ikon nem ábrázol, hanem inkább kifejez, az istenséggel való találkozás helye: esztétikai és transzcendentális tapasztalatot egyesít magában. A képzőművész révén a találkozás helyén és a gondolat tereiben az orosz ikon modernizálódott, 21. századi változatát találjuk” – hangsúlyozta Józsa. Utalt arra, hogy az égetett tűzzománc technika alkalmazásával a művész kilép a kétdimenziós térből, hogy egy konkrét teret tárjon az alkotásait szemlélők elé.

Az esztéta szerint Vdovkina Anastasia és Egri András tűzzel dolgozása révén „szép, látványos és emelkedett szellemi világ tárul elénk”. Rámutatott: Egri András alkotásai is ugyanazon élményeken alapulnak, mint felesége esetében, hisz azokat közösen élték át. A zománcművészeti munkák témavilágának értékelése (a víz tisztelete, az ősi szimbólumok alkalmazása, a Halak zodiákus jegyének használata) mellett a kiállított fotókat is méltatta: „Egri András művészi fényképeket készített: sikerült megtalálnia azt a külső fókuszpontot, ahonnan a természeti látványosságot le kell fényképezni. Ez a fotóművészet titka: ha az ember abból a bizonyos pontból fényképezi a világ dolgait, műalkotás lesz a képből, ha viszont néhány centiméterrel távolabb megy, már jelentéktelenné válik”.

A kiállítás február 14-ig tekinthető meg.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:54 | 23 Ianuarie, 2010

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB