Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2018. márc.6. - Xantus Áron Ibaba naplója fontosság:
„Nem játszotta el a primadonnát”


A nemrég elhunyt Vitályos Ildikó színművészre emlékeztek a Kolozsvár Társaság Fotó és Film Kolozsváron elnevezésű sorozatának legutóbbi rendezvényén. A megemlékezésen levetítették Xántus Gábor és Xántus Áron Ibaba naplója című portréfilmjét. A vetítés után Xántus Gábor beszélt a filmről, míg a színművészről és a hozzá fűződő barátságáról Demény Péter író osztott meg néhány gondolatot. Az est házigazdája Katona Zs. József volt.

Demény Péter a moderátor kérdésére válaszolva, elmesélte: a Polis Kiadó gondozásában megjelent Prospero könyvei nevű sorozata kapcsán ismerkedett meg Vitályos Ildikóval, amely ismertségből aztán barátság alakult. A sorozatot Demény Péter szerkesztette, a színésznőről készült életinterjú-kötetet Botházi Mária írta.

– Nagyon kedvesen fogadott, nem játszotta el a primadonnát, nem játszotta el, hogy ő szeszélyes, hogy nehezen kezelhető. Ő egy idős nő volt, hatalmas teljesítménnyel a háta mögött és sok sebbel a szívében – mesélt a színművésznőről Demény Péter, megjegyezve, Vitályos Ildikót legfőképp a jó kedély és a sebzettség kettőssége jellemezte.

Az Ibaba naplója című portréfilm alkotópárosa már több erdélyi színészről készített anyagot, Katona Zs. József megjegyezte: a munkásságuk lassan átalakul a „színészek panteonjává”.

– Nekünk nemes kötelességünk ezt a portréfilmezést folytatni, és értékmentő szándékkal végezni – beszélt munkájukról Xántus Gábor rendező-operatőr.

Vitályos Ildikó 2015-ben töltötte be nyolcvanadik évét, ekkor kereste fel azzal, hogy filmet forgatna róla, amelyet a művésznő örömmel vállalt. – A film készítésekor úgy döntöttünk, nem mozdítjuk ki a megszokott élethelyzetéből, így maradt a helyszín a Farkas utcai lakása, az otthona. Azt szerettük volna, hogy olyan környezetben legyen, amelyben jól érzi magát – jegyezte meg Xántus Gábor.

A forgatás oroszlánrészét Xántus Gábor a fiára, Xántus Áronra bízta, remélve, hogy fiatalos szemszögből készíti majd el a filmet. Ám a forgatás után Xántus Áron mégis visszanyúlt a hagyományos portréfilmek technikájához, úgy érezte, ha másképp közelíti meg a történetet, nem az fog kirajzolódni, amit szeretnének, mondta Xántus Gábor.

(Egy képkocka az Ibaba naplója című filmből. Fotó forrása: Horváth László)
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 09:58 | 08 Februarie, 2018

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB